Vijenac 745

Aktualno

Bogat program drugog izdanja Artupunkture, 15. rujna–15. listopada

Artupunktura za novo lice Zagreba

Piše JELENA ŠPORČIĆ PRTORIĆ

Izložba Art Future otvara nove mogućnosti tehnologije i kreativnosti, a zagrebačkoj se publici tek otkriva u parkovima i na ulicama

New York, Berlin, Hong Kong, Toronto niz je svjetskih metropola kojima se s ponosom ove jeseni pridružio i Zagreb. Digitalni umjetnici iz cijelog svijeta, njih devetnaest, odabrali su upravo Hrvatsku kako bi u zagrebačkom javnom prostoru predstavili radove raspoređene diljem grada na tridesetak lokacija. U Novom Zagrebu na platou Mamutice možete pogledati rad talijanskog predstavnika Inverse, dok se jezerom Bundek „šeće“ djelo Botina iz Kolumbije. Hrvatski umjetnici Ivor Pajković i Mirta Boban djela su smjestili na Zrinjevac, Igor Puškarić na Tomislavac, a na Trgu bana Jelačića, dok pod satom čekate susret, možete razgledati radove hrvatske umjetnice Marine Marinsky. U parkovima i na ulicama Zagreba kriju se i umjetnička djela Milivoja i Veljka Popovića, Petre Beš, umjetnika s američkom adresom u New Yorku Costasa Picadasa i Solimana Lopeza iz Španjolske. Da biste na odabranim lokacijama zavirili u novu dimenziju suvremene umjetnosti, dovoljan vam je mobilni uređaj i besplatna aplikacija Equinox XR, koja vas vodi u svijet digitalnih umjetnika. Istražiti ga možete do sredine listopada. Novitet koji je u svijetu prisutan već neko vrijeme, a našoj publici tek se otkriva, objedinjen je u izložbi Art Future, koja otvara nove mogućnosti tehnologije i kreativnosti, a kao organizator potpisan je hrvatski start-up Equinox Vision.


Art Future
na Zrinjevcu, rad Ivora Pajkovića


Inverse iz Italije za lokaciju svog rada izabrao je susjedstvo Mamutice

Druga Artupunktura

Art Future jedan je od 23 projekta koji će biti realizirani u okviru drugog izdanja Artupunkture, platforme za kulturu i umjetnost Turističke zajednice grada Zagreba koja od 15. rujna nudi i brojne druge izložbe, radionice, koncerte, filmske projekcije, predavanja, šetnje. U Hrvatskom domu likovnih umjetnika otvorenjem 57. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti započelo je putovanje grada s kulturom pod ruku. Kuća za ljude i umjetnost Lauba, koja je bila domaćin najavne novinske konferencije Artupunkture, predstavlja se najširoj javnosti u okviru svog drugog izdanja urbane akcije Art & Grad u Zagrebu. Pokrenuta je najveća umjetnička intervencija na ovim prostorima. Na 500 plakatnih mjesta diljem grada radove izlažu 32 strana umjetnika i 96 domaćih. Sve radove u formatima postera, od kojih će velik dio biti i za prodaju, možete pogledati i u Laubi.


Lokacije događanja Artupunkture 2022.


Bundekom šeta trodimenzionalna skulptura predstavnika Botina iz Kolumbije

Ilica, žila kucavica metropole, postala je galerija na otvorenom projektom Galerija Ilica: Otvorena knjiga. Likovna akademija uključila se izložbom studentskih radova pod konceptom ALU perspektiva 2. Izredali su se nastupi glazbenika, bile su i revije na Britancu i u prolazu Obrtničke komore. Jednodnevni predah od kiše Ilicu ju barem nakratko učinio mjestom kulture i susreta na otvorenom u sklopu projekta Ilica Q’ART. A u zatvoreni prostor, Zagrepčanima vrlo drag tunel Grič, ušetali su Pupoljci. Riječ je o umjetničkoj instalaciji izrađenoj od recikliranog materijala, točnije od vrećica i kišobrana koje su autori skupljali na ulicama, a u čemu su sudjelovali i građani. Čisteći grad od plastičnog otpada, spojili su u Pupoljcima etiku i estetiku s porukom da svi trebamo razmišljati o svojim svakodnevnim potrošačkim navikama. Projekt UpArt u tunelu Grič živi i cvjeta do 25. rujna.


Artupunktura je otvorena u Domu HDLU-a  /
Izvor TZGZ

Kultura svima

Izložba Svijet robota u Galeriji Klovićevi dvori do 15. prosinca donosi uvid u razvoj te tehnološke grane privlačne ne samo mlađim generacijama nego i onima koje su odrasle uz Terminatora, Iron Mana i Ratove zvijezda. Osam galerija u središtu grada umreženo je u Reli po galerijama, čime su aktivno uključile posjetitelje u obilazak njihovih postava. Artupunktura ove godine donosi i zanimljivost na Krležinu Gvozdu. Ondje su sada prvi put predstavljena djela iz zbirke kolekcionarke Dagmar Meneghello, a riječ je o umjetninama Borisa Bućana i kipara Petra Dolića. Umjetnički projekti proširili su krake kulture i izvan središta grada pa su se na karti Artupunkture ove godine našli kvartovi Trešnjevka, Maksimir, Dubrava i Pešćenica. Zagreb je ovog rujna zakoračio u još jednu novu jesen, koja pokazuje sve boje i oblike kulturnog i umjetničkog stvaralaštva domaćih i inozemnih kreativaca.

Članak je nastao u suradnji s
Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Vijenac 745

745 - 22. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak