Vijenac 743 - 744

Matica hrvatska

OŠTARIJE – SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA

U čast čuvaru i promicatelju narodne i crkvene baštine

Ivica Mihaljević

U Oštarijama je 14. kolovoza otkriven spomenik Ivanu Mihaljeviću Baraku uz prigodnu svečanost kojoj je prisustvovalo više stotina posjetitelja. Kip u bronci izradio je, također prisutan, akademski kipar Tomislav Kršnjavi, praunuk Izidora Kršnjavoga. Osim mještana Oštarija i okolice, gostiju iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske te iz iseljeništva, svečanosti su prisustvovali uglednici iz javnog života i akademske zajednice: Božidar Petrač, književni tajnik Matice hrvatske, pater Ivan Šestak, akademik Mislav Ježić, Milan Bošnjak u ime Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, Željko Holjevac, Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II, mons. Nedjeljko Pintarić i Danica Galešić Ljubanović.

Svečanost otkrivanja obogatila su nastupima kulturno-umjetnička društva: KUD Klek, Ogulin, KUD Tounjčica, Tounj, KUD Sv. Juraj, Zagorje Ogulinsko i KUD Stenjevec, Zagreb.


Književni tajnik MH Božidar Petrač na svečanom otkrivanju spomenika govorio
je o njegovu djelovanju i skrbi za nacionalni identitet hrvatskog naroda

Spomenik su otkrili dvojica najzaslužnijih organizatora, Ivica Mihaljević i Anton Božičević. Pater Ivan Šestak blagoslovio je spomenik uz prigodnu molitvu i osvrt na cjeloživotno djelovanje Ivana Mihaljevića Baraka. Načelnik općine Josipdol Dragan Rudančić podsjetio je na važnost djelovanja Ivana Mihaljevića Baraka za narodnu baštinu i kulturu cijeloga kraja. Književni tajnik MH Božidar Petrač izložio je kako je Barak djelovanjem zadužio ne samo svoj zavičaj nego i širu kulturnu javnost, skrbeći se o nacionalnom identitetu hrvatskog naroda. Milan Bošnjak naglasio je kako je za promoviranje globalnoga hrvatskog zajedništva važan rad pojedinaca poput Ivana Mihaljevića Baraka. Na oštarskoj čakavici obratio se Anton Božičević, istaknuvši Barakovo značenje poučavanja u narodu i doprinos kulturnog promicanja DVD-a Oštarije. Ivica Mihaljević predstavio je uspjehe i poteškoće u podizanju spomenika, uloženu žrtvu, emocije, entuzijazam i zajedništvo. Pozvao je Tomislava Berama, podupiratelja iz Sydneyja, koji je izložio nastojanja iseljeništva za očuvanje hrvatske narodne baštine. Treba istaknuti, osim već prije navedenih članova organizacijskog odbora, i ostale članove, Nikolu Gračanina i Zvonka Trdića pred. Katedre Čakavskog sabora Modruše.

Vijenac 743 - 744

743 - 744 - 8. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak