Vijenac 743 - 744

Matica hrvatska

ČITLUK – VINKOVCI  –
PREDSTAVLJANJE ZAJEDNIČKIH OSTVARENJA

Slavonija u slici, riječi i glazbi

Jedanaesta međunarodna smotra folklora u Vionici na poseban način posvećena je Slavoniji. Na prvoj večeri trodnevne manifestacije 15. srpnja Slavonija je predstavljena kroz pjesmu, pisanu riječ i izložbu fotografija, tijekom čega je posebno naglašena dugogodišnja suradnja Slavonije i Hercegovine.

Damir Mandarić, predsjednik HKUD-a Sv. Marko – Vionica, govoreći o povezanosti Slavonije i Hercegovine istaknuo je fra Didaka Buntića i njegovu ulogu u spašavanju gladne djece te dodao kako je ovogodišnja smotra folklora u Vionici oblik zahvale Hercegovine Slavoniji.


Andrija Stojić, Dražen Švagelj i Damir Mandarić

U Vionici je predstavljeno zajedničko nakladničko ostvarenje ogranaka Matice hrvatske iz Čitluka i Vinkovaca Orao leti visoko fra Miljenka Miće Stojića, otvorena je izložba fotografija Ovdi vrime ko da stoji, a posjetitelji su imali priliku čuti i stihove slavonskih i hercegovačkih pjesničkih velikana i nastupe muške pjevačke skupne Lipa iz Vinkovaca i HKUD-a Sv. Marko – Vionica.

Predsjednik Ogranka MH u Čitluku Andrija Stojić izrazio je zadovoljstvo što se Slavonija u pjesmi, riječi i glazbi predstavlja u najljepšem svjetlu, onakva kakva je uistinu. Pozdravio je izaslanstvo Ogranka MH u Vinkovcima na čelu s predsjednikom Draženom Švageljom i potpredsjednikom Tomislavom Talangom. Zahvalio je Ogranku MH u Vinkovcima na potpori i najavio nastavak višegodišnje suradnje. Više o Ogranku MH u Vinkovcima kazao je Dražen Švagelj: „Radostan sam što večeras ovdje u Hercegovinu možemo donijeti dašak Slavonije, dio one Hrvatske koji su podigli, a i obranili vaši rođaci, koji su zahvaljujući fra Didaku Buntiću našli utočište u Slavoniji i učvrstili istočnu granicu Hrvatske. U našoj dugogodišnjoj suradnji razmijenili smo više puta posjete, ostvarili smo suradnju kroz zajedničko izdavanje više knjiga i na brojne druge načine“ – kazao je Švagelj.

Zbirku priča koje oslikavaju hercegovačku svakodnevicu Orao leti visoko predstavili su Mate Grbavac i autor fra Miljenko Mića Stojić. Čitajući odabrane stihove doprinos predstavljanju dala je Marija Tanocki iz Vinkovaca, a MPS Lipa i HKUD Sv. Marko – Vionica dali su glazbeni obol. Program je zaokružen izložbom fotografija Zvonimira Tanockog Ovdi vrime ko da stoji, koja je postavljena u područnoj osnovnoj školi Vionica. Kazao je da njegova izložba govori sve ono što su kulturno-umjetničko društvo i grupa Lipa otpjevali naglasivši: „To je Slavonija koja nestaje. Slavonija koja je dolaskom tehnologije zapravo izumrla, a ova uprizorenja života kakav je nekada bio snimao sam na području Županje, Vinkovaca i uz pomoć kulturno-umjetničkih društava koja su mi pomogla u radu.“

(OMH u Čitluku
i OMH u Vinkovcima)

Vijenac 743 - 744

743 - 744 - 8. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak