Vijenac 743 - 744

Matica hrvatska

METKOVIĆ  – IZLOŽBA

Mediteran u ekspresivnoj vibraciji boja

Zorana Vekić

Tijekom srpnja i kolovoza, u povodu 600. obljetnice spomena grada Metkovića, Ogranak MH u Metkoviću i Grad Metković u GKS-u publici su ponudili djela jednog od izravnih nastavljača dubrovačke kolorističke tradicije Josipa Pina Trostmanna. Trostmann je jedinstven umjetnik hrvatskoga suvremenog slikarstva 20. stoljeća i zasigurno jedan od najsugestivnijih slikara Mediterana (posebice dubrovačkog juga).


Josip Pino Trostmann, Andrea Batinić Ivanković, Zorana Vekić i Dalibor Milan

Izložbu je otvorila predsjednica Ogranka MH u Metkoviću Zorana Vekić kazavši: „Antejski vezan za svoj životni prostor, Josip Pino Trostmann otkriva nam se kao slikar dihotomna duha, uznemireni lirik i sabrani kontemplativac, ali nadasve dubok emotivac, koji profinjenom nadgradnjom starog i novog doseže svoj distinktivni znak, otkrivajući nam utihle dubrovačke perivoje, podnevna sunca, uvelo cvijeće ili bijelu krunu Minčete. Jedinstven po kolorističkoj dinamičnoj kaligrafiji, njegove stilizirane i razlistane mrlje sažimaju forme i oblike, uz dozu lapidarnosti, ali uvijek uz suvremenost kojoj iskonski teži. Vođen mediteranskim duhovnim odrednicama, oslanja se na virtualnu igru svjetla u žuboru lišća, drhturenju cvijeta, mekoći svjetla, tvrdoći kamena, kovitlacu vjetra ili bistrini neba. Nevelik je broj motiva kojima se Trostmann bavi, ali to njemu nije važno,važniji mu je ugođajni srh zavičajnog ozračja u svojoj bljeskovitosti, gdje se u svom slikarskom svemiru svjetla igra s modrinama mediteranske tišine.“ Potom je govorila Andrea Batinić Ivanković, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja, kustosica: „Uvijek osjetljiv na svoj životni prostor, atmosferu juga i ugođaje prirode, strastveno je posvećen slikarstvu, te sve zasniva na stvaranju napona slike obojenim poljem i ekspresivnom vibracijom boje. Trostmannove figuralne kompozicije (vaze s cvijećem, aranžmani različitih predmeta, gradske zidine te motivi dubrovačke kamene arhitekture) rezultat su kvalitativnog eksperimentiranja s bojom kao temeljnog oblika njegova izričaja. Kolorističkim odnosima postiže zanimljive kontraste. Namazi mu često rezultiraju silovitom ekspresivnošću koja ostaje prepoznatljiva, ali sa sve jasnijim predznacima lirske apstrakcije.“

Izložbi su prisustvovali i sam slikar te njegova obitelj. Svečanost su uveličali i gradonačelnik grada Metkovića Dalibor Milan, zamjenik gradonačelnika Robert Doko, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoje Bebić i ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč.

Vijenac 743 - 744

743 - 744 - 8. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak