Vijenac 743 - 744

Matica hrvatska

HRVATSKA KOSTAJNICA  – VEČER S PJESNIKOM

Krajolikom koji ne gubi ljepotu

Marija Krupić

Ogranak MH u Hrvatskoj Kostajnici
26. kolovoza u suradnji s Društvom prijatelja knjige Milivoj Cvetnić priredio je večer s pjesnikom Nikolom Ninom Tadićem, Kostajničaninom.


Tvrtko Račić, Marija Krupić i Nikola Nina Tadić na kostajničkoj pjesničkoj večeri

„Jednom sam negdje napisala da smo mi Kostajničani za Kostajnicu vezani rođenjem, krvlju, grobovima najmilijih… tako je i Nina u svakoj svojoj zbirci, bez obzira kako se zvala: Zagrebačka filozofska škola, Sisački kolodvor, Voltaireov vrt ili Pad Segestike… isticao tu povezanost s Unom, Kostajnicom i njenim krajolikom. Razumjela sam tu snažnu vezu koja je i dar i prokletstvo, zato je i odluka o tematskom odabiru pjesama iz opusa Nikole Tadića bila samo i jedino – Kostajnica. Naslov večerašnjeg susreta odredih po stihu iz jedne Ninine pjesme Hoću li umjeti opet naći put u zavičaj, rekla je na početku Marija Krupić, predsjednica Ogranka i voditeljica programa. Nikola Nina Tadić rođen je 1943. u Hrvatskoj Kostajnici. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu filozofiju i komparativnu književnost. Prvu pjesmu objavio je 1971. u časopisu Tlo. Danas živi u Sisku, a do sada je objavio dvadesetak knjiga pjesama. Prvu zbirku, Kostajnici 1993, objavio je kao mapu, u suradnji s kostajničkim akademskim slikarom Davorinom Radićem. Vrijeme odrastanja i nadanja u Hrvatskoj Kostajnici Nina je opisao stihovima:

Teško natovaren u djetinjstvu

Krajolikom koji ne gubi ljepotu

Uz njega vezan poput čamca rastrzanog valovima Une

Znao sam da je ta ideja ta slika

U biti moja žarka želja za ljepotom

Blagi začetnik umjetnosti…

(Boraveći često na dnu rijeke)

Pjesme Nine Tadića interpretirali su Ines Konjevod, Zena Mikulić i Damir Ducić. Sjajnoj izvedbi pridružio se Tvrtko Račić odsviravši na gitari Preludij br.1 Heitora Ville Lobosa i Preludio Triston Maxima Diega Pujola, čime je upotpunio tu večer snažnih emocija.

„Nikoli Tadiću pisanje je kao disanje, potreba, bijeg u sjećanje, ali i trošenje akumulirane snage koju crpi iz prirode, sretne mladosti, ljubavi, odanosti… Nina je zanesenjak šuma, ptica, sita, svjestan njihova trajanja, vječnosti i svoje ljudske krhkosti, prolaznosti“, istaknula je Marija Krupić.

Bilo je to prvo javno predstavljanje članova Ogranka MH u Hrvatskoj Kostajnici koji su tijekom ljeta sudjelovali u obilježavanju Dana oslobođenja Hrvatske Kostajnice, 6. kolovoza, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, a na brdu Čukur kod spomenika Razlomljeni pejzaž odali su počast Gordanu Ledereru, mučki ubijenu novinaru HRT-a.

Vijenac 743 - 744

743 - 744 - 8. rujna 2022. | Arhiva

Klikni za povratak