Vijenac 740 - 742

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Leon ŽGANEC BRAJŠA


Premijere u Dubro­vniku

­Dubrovačke ljetne igre u 73. izdanju najavile su tri dramske premijere. Prva, na rasporedu 19. srpnja, jesu Ljubovnici, prema djelu nepoznatog autora iz 17. stoljeća. Komedija u prozi („smješnica“, kako se lokalno, vrlo slikovito, nazivala) izrazito dubrovačkog, lokalnog senzibiliteta poigrava se svevremenskim ljubavnim intrigama i njihovim peripetijama. Režira Aleksandar Švabić, a izvodi, kao što je uobičajeno, festivalski dramski ansambl. Slijedi Čudesna šuma, dramatizacija istoimenog romana Sunčane Škrinjarić koji je (p)ostao generacijsko opće mjesto, neizostavna slika iz djetinjstva i klasik (dječje) književnosti, a poznata je i kao crtani film iz 1986. Sada će Slikar i njegov šumski svijet zaposjesti Lovrijenac, kamo ih dovodi ekipa pod vodstvom dramaturginje Nikoline Rafaj i redateljice Lee Anastazije Fleger. Premijera je na rasporedu 12. kolovoza. Konačno, 17. kolovoza najavljena je Krvava svadba, poznata poetska drama španjolskog klasika Federica Garcíje Lorce. Režira Franka Perković Gamulin, dramaturg je Goran Ferčec, mjesto izvedbe Lokrum, a najavljuje se „prostor poetske drame očišćen od svega suvišnog, od svih označitelja koji ne pridonose atmosferi“. Sve će premijere slijediti po nekoliko repriza.

LizistRATa na Splitskom ­ljetu

Splitsko ljeto, 68. po redu, najavilo je jednu dramsku premijeru. Naslov joj je LizistRATa, naslov dakako zaziva Aristofana, no on je, kako je najavio redatelj Paolo Magelli, „samo povod“.

U cjelini bi se, uz slavnog antičkog komediografa, trebali naći i Homerova Ilijada, ali i tekstovi Mate Matišića i Predraga Lucića. Kreiranje samo naoko neobična spoja koji priziva promišljenu, istovremeno tešku i zapitanu, olovnu komediju, povjereno je dramaturginji Željki Udovičić Pleština. Ansambl predstave, po običaju, čine članovi Drame splitskog HNK-a, a predvodi ga Petra Kovačić Botić kao Lizistrata. Premijera je na rasporedu 27. srpnja.

Nova predstava Kazališta Ulysees

Brijunsko ljeto Kazališta Ulysees donijet će također jednu premijeru. Riječ je o Tramvaju zvanom čežnja Tennesseeja Williamsa. Predstava je koprodukcija, nastala u suradnji s Beogradskim dramskim pozorištem i Festivalom BELEF. Režira Lenka Udovički, a premijera je 27. kolovoza, dok je prva izvedba dan prije na uobičajenom mjestu, Malom Brijunu. Osim premijere, Ulysses je najavio i program Ljetne škole improvizacijskog kazališta, namijenjene ponajprije mlađim profesionalcima koji će voditi Pauline Calmé i Damir Urban.

Ostaje nada da će barem neke od ovih predstava od ambijenata u kojima nastaju stvoriti ambijentalnost, stvarno prožimanje kazališnog čina i njegova mjesta. Za one koji, ipak, neće na ljetne festivale (ili im oni nisu dovoljni), tu je i knjiga. Konkretno, Trilogija gubitnika prošle godine preminula redatelja, pisca i cjelovitog homo theatralis Saše Anočića. Okupljena su tri Anočićeva dramska teksta, Smisao života gospodina Lojtrice, Kauboji i Niko i ništ, koji su svi ostvarili i uspješan scenski život. Gorki humor, toplina gubitnika, ali i lucidnost zasijecanja u licemjeran svijet koji ih takvima smatra štivo su koje obećava iščašeno gledanje na stvarnost, ali ne kao bijeg, nego kao priliku za oplemenjivanje čitalaca.

Vijenac 740 - 742

740 - 742 - 14. srpnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak