Vijenac 740 - 742

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara Jurkić Sviben

41. Večeri na Griču

Od 1. do 29. srpnja u atriju Galerije Klovićevi dvori, u sklopu jednog od najstarijih zagrebačkih ljetnih glazbenih festivala, publika može uživati u izvedbama domaćih i stranih umjetnika klasične te jazza i etnoglazbene scene. Tako je 1. srpnja na otvaranju nastupio duo Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi uz priznatog kavalista Teodosiija Spassova.

Zatim su slijedili Zagrebački solisti, kao neizostavni gosti festivala te hrvatski saksofonisti Papandopulo kvartet. Posebna gesta bio je donatorski koncert triju zagrebačkih zborova – Cantores sancti Marci, Vladimir Prelog te Ivan Goran Kovačić za obnovu barokne crkve sv. Katarine, stradale u potresu 2020. Dana 11. srpnja nastupio je karizmatični pijanistički virtuoz Simon Trpčeski, dok će 14. srpnja Zagrebački kvartet s klarinetistom Milanom Miloševićem i fagotistom Žarkom Perišićem predstaviti vrlo zanimljiv program. Slijede izvedbe Hrvatskoga gitarskog kvarteta te gostovanje mađarskog ansambla Bacchus Consort. Završetak ovogodišnjih Večeri na Griču obilježit će nastup violinista Robyja Lakatosa, koji u nadahnutim interpretacijama isprepleće romsku i mađarsku glazbenu tradiciju.

5. Festival Lovran Classic

5. Festival Lovran Classic odvija se u Lovranu od 7. do 20. srpnja u sklopu Festivala umjetnosti, glazbe i plesanja – FUGiP 2022.

Publika je u okviru Lovran Classica 7. srpnja imala prilike čuti Večeri klasičnog folklora u izvedbi Jelene Tihomirović i Metoda Sironića uz Martu Karolinu Cader-Pietrzak, zatim 12. srpnja Kalamos Kvinteta, 14. srpnja francuski Duo SoliPse, a 19. srpnja predstavit će se hrvatski Duo Tudor–Režić. Svi koncerti održavaju se na Trgu sv. Ivana u lovranskom Starom gradu i počinju u 21.00 sat.

TRI FESTIVALA UDRUGE ARS ORGANI SISCIAE

Udruga Ars Organi Sisciae već niz godina osmišljava vrijedne kulturne i koncertne programe koji tematski upućuju na hrvatske baštinske lokalitete vrijedne revitalizacije.

Tako se od 5. do 15. svibnja u svrhu revitalizacije orgulja Sisačke biskupije održao Ars Organi Sisciae Festival, zatim od 21. do 29. svibnja Zrin fest u sklopu kojeg je 28. svibnja, Kalamos Reed Kvintet praizveo skladbu Laure Mjeda Čuperjani, REEDefinition, naručenu upravo za tu priliku.

Od 26. lipnja do 3. srpnja održan je Festival drvenih kapela.

U istoj organizaciji od 23. do 31. srpnja održat će se Like Lika Festival. Dana 23. srpnja u Starom gradu Perušiću gostovat će Kvartet tuba XL, a dan poslije u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Gornjem Kosinju zablistat će sopran Nikoline Pinko Behrends uz sestre Anu Kirchmayer Wonnemann na violini i Evu Kirchmayer Bilić na orguljama. U dvorištu Muzeja Like u Gospiću 29. srpnja Ivana Galić, sopran, Klementina Vodušek, sopran, Darko Horvat, gitara, Mario Jagec, sopran-saksofon i Ines Jagec, violina, izvest će program pod naslovom Pjesme iz jednog kraljevstva, dok će 30. srpnja u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Brinju nastupiti BC Brass ansambl. Festival se zaključuje posljednjega dana srpnja koncertom Luke Ivira na marimbi u katedrali Uznesenja BDM u Senju. Svi koncerti započinju u 20 sati i preporučujemo svim ljubiteljima umjetnosti i prirode uživanje u čarima Like na kulturnom odmoru!

Vijenac 740 - 742

740 - 742 - 14. srpnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak