Vijenac 739

Druga stranica

SVEČANO PROGLAŠENI NOVI ČLANOVI HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

U HAZU nikad veći broj akademkinja

REDAKCIJA

Novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izabrani 2020. i u svibnju ove godine, primili su 15. lipnja povelje na svečanosti održanoj u palači HAZU-a. Povelje im je uručio akademik Velimir Neidhardt.

Na skupštini HAZU-a 19. svibnja izabrano je sedamnaest novih redovitih članova, pet dopisnih članova i pet članova suradnika HAZU-a, a 16. studenog 2020. izabrano je sedam redovitih članova, osam dopisnih članova i jedanaest članova suradnika. Zbog pandemije tada im povelje nisu uručene.

Za redovite članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 19. svibnja izabrani su u Razredu za društvene znanosti akademik Stjepan Ćosić, a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti akademik Ivo Piantanida i akademik Vladislav Tomišić, dok su u Razredu za prirodne znanosti izabrani akademici Stipan Jonjić, Ivan Sondi i Mario Šlaus. U Razredu za filološke znanosti izabrani su akademici Mario Brdar i Mateo Žagar te akademkinja Silvana Vranić.


Vodstvo Akademije s novim akademicima / Izvor HAZU

Akademici Krešimir Bagić i Ratko Cvetnić i akademkinja Sibila Petlevski izabrani su u Razredu za književnost, dok su u Razredu za likovne umjetnosti izabrani akademik Petar Barišić i akademik Kažimir Hraste. U Razredu za tehničke znanosti izabrani su akademici Bojan Jerbić, Sven Lončarić i Ivan Petrović.

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: Xavier Barral I Altet iz Španjolske u Razredu za likovne umjetnosti, Tomislav Friščić iz Kanade u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti te Sofia A. Gubaidulina iz Njemačke u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju. Philippe Ménard iz Francuske izabran je u Razredu za filološke znanosti, dok je Josip Mlakić iz BiH izabran u Razredu za književnost.

Za članove suradnike HAZU-a izabrani su Ivan Marković i Nikola Vuletić u Razredu za filološke znanosti, zatim Maša Kolanović i Tena Štivičić u Razredu za književnost te Ivana Horbec u Razredu za društvene znanosti.

Za redovite članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 16. studenog 2020. izabrani su: u Razredu za društvene znanosti akademik Anđelko Akrap i akademkinja Nella Lonza, u Razredu za filološke znanosti akademik Milan Mihaljević, u Razredu za književnost akademik Drago Štambuk, u Razredu za likovne umjetnosti akademik Kuzma Kovačić te u Razredu za medicinske znanosti akademik Bojan Jelaković i akademik Željko Kaštelan.

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: Ranjan Deka iz SAD-a u Razredu za prirodne znanosti, Josef Eberhardsteiner iz Austrije u Razredu za tehničke znanosti, Željko Ivezić iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, a Boris A. Novak iz Slovenije u Razredu za književnost. Smiljan Radić Clarke iz Čilea izabran je u Razredu za likovne umjetnosti, Kristijan Ramadan iz Velike Britanije u Razredu za medicinske znanosti. Jadranka Skorin-Kapov i Zrinka Stahuljak, obje iz SAD-a, izabrane su u Razredu za društvene znanosti, odnosno u Razredu za filološke znanosti.

Za članove suradnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Martina Basarac Sertić i Hrvoje Petrić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Nikola Basarić i Marijana Đaković, u Razredu za prirodne znanosti Iva Tolić, a u Razredu za medicinske znanosti Ljubo Barbić, Hrvoje Gašparović i Mislav Vrsalović. U Razredu za likovne umjetnosti izabrana je Gordana Bakić, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Krešimir Seletković te u Razredu za tehničke znanosti Hrvoje Pandžić.

Predsjednik akademik Velimir Neid­hardt u svom je govoru podsjetio na djelovanje Akademije od osnutka 1861. do danas i na njezino poslanje najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije te je uputio čestitku novoizabranim članovima: „Ovim putem čestitamo svim izabranim članovima i njihovim obiteljima te njihovim institucijama. Neka budu ponosni što se kao članovi Hrvatske akademije pribrajaju nizu znamenitih osoba i najvećih hrvatskih znanstvenih i umjetničkih velikana naše povijesti. Biti član Hrvatske akademije posebna je čast, privilegija i obaveza, ali i prilika da se aktivno sudjeluje u radu Akademije, njezinim razredima, znanstvenim vijećima i odborima. Kako je 1884. na otvaranju ove Akademijine palače rekao naš prvi predsjednik Franjo Rački, u ovom se hramu rukuju znanost i umjetnost.“

Akademik Drago Štambuk zahvalio je u ime izabranih članova govorom u kojem se osvrnuo na dramatične okolnosti u proteklom razdoblju – pandemiju koronavirusa, potrese i rusku agresiju na Ukrajinu: „Ostavljajući tri jahača apokalipse za sobom, ništa nam ne može pomoći biti onim što nismo, a sve će nam odmoći da budemo onim što jesmo. Ako je Akademija mjesto koje okuplja najbolje i najvrsnije na poljima znanosti i umjetnosti – uznastojati nam je da istodobno bude i mjesto najmudrijih, najljudskijih i božanskoj milosti najbližih’’.

Hrvatska akademija trenutno ima 135 redovitih i 113 dopisnih članova te 79 članova suradnika. Među 135 akademika sedamnaest je žena, što je dosad najveći broj akademkinja.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak