Vijenac 739

Matica hrvatska

ČABAR  – PREDSTAVLJANJE ČITANKE ČABARSKOG KRAJA

Prošlost sačuvana za budućnost

Nada Glad

U

 Čabru je ovih dana srdačno dočekana Čitanka čabarskog kraja, priređena s ciljem pospremanja kulturne baštine za naraštaje koji nastavljaju živjeti na zavičajnim prostorima; tu gdje će ih izučavati s poštovanjem predaka i pomicati ih u budućnost. Čitanku je priredio predsjednik Ogranka, agilni profesor Ivan Janeš, ususret velikim obljetnicama – 180. obljetnici utemeljenja Matice hrvatske i prvih utemeljitelja Matice u Čabru, kao i 30. obljetnici obnove rada Ogranka. Predstavljanje Čitanke, održano u dvorani Osnovne škole Petra Zrinskoga, za mnoge je domaće i iseljene Čabrane i njihove goste bilo velik događaj. Himnom su prisutne, vođene učiteljicom Anom Rendulić, pozdravile učenice škole, a njima se potom s pjesmom Rejč damača i harmonikom pridružio kantautor Matija Turk.


Ivan Janeš, Nada Glad, Stjepan Sučić i Slavko Malnar / Snimio Alen Leš

Profesor Ivan Kvesić, uz predsjednika Janeša već trideset godina tajnik Ogranka Matice hrvatske u Čabru, uz poseban pozdrav glavnom tajniku MH Mariju Dominikoviću i članu Glavnog odbora MH Stjepanu Sučiću i ostalim prisutnima rekao je kako se ponosi prijeđenim putem Matičina rasta u gradu Čabru.

Glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković zahvalio je na pozivu na vrijedno događanje u Čabar kazavši: „Iz uvida u rad Ogranka u zadnjih trideset godina vidljivo je da su članovi čabarskog ogranka postigli lijepe rezultate u očuvanju kulturne baštine, njegovanju mjesnih kulturnih i povijesnih osobitosti, očuvanju i zaštiti lokalnih govora, istraživanju i obnovi spomenika kulture i mjesnih svetišta, osobito, eto, u izdavaštvu po čemu zasigurno prednjače na razini Hrvatske. Njihov je rad primjer i model i za sve ostale.“

Urednici su Čitanke čabarskoga kraja Stjepan Sučić i Slavko Malnar. Uz njih najsnažniji je poticaj sastavljanju knjige dala Željka Čorak, ovdašnje gore list (Prezidanka), ocijenivši da su sastavnice čitanke vrijedan dokumentacijski materijal koji treba koristiti za objavu i prezentaciju u javnosti. I vrijedan matičar, svojedobno potpredsjednik Matice hrvatske, Stjepan Sučić, čovjek zavidna znanja i uvida u knjiško blago na široj razini, prenio je svoju istraživačku strast na Ivana Janeša i potaknuo ga da ukoriči brojne povijesne tragove iz raznih izvora. Slavku Malnaru bila je čast pohvala njegovu radu, što je i na taj način pridonio Matici.

U Čitanku čabarskoga kraja uvršten je niz povijesnih tekstova iz vrela u kojima su razni autori pisali ponajviše o čabarskom kraju u Gorskom kotaru. Uglavnom su to bili pojedinci različitih zvanja i zanimanja – izletnici, istraživači, prirodoslovci, lovci, putopisci, fotografi... Spomenimo samo neke: Dragutin Hirc, Ivan Nepomuk Jemeršić, David Starčević, Gjuro Pilar, Ante Cividini, Šimun Vlahov, Baltazar Adam Krčelić, Mladen Koritnik, Zvonimir Zabundžija, Franjo Poje, Anton Troha, a od suvremenika Višnja Stahuljak, Slavko Malnar, Željka Čorak.

Osvojeni viđenim i proživljenim stvarali su zapise riječju, fotografijom ili crtežom, pohranjivali ih u tadašnje izlazeće publikacije i u njima ih ostavili pružajući mogućnost pogleda u prošlost. Svaki dokument iz povijesne baštine u knjizi kratko komentira u pogovoru Željko Bartulović, vrijedan suradnik Ogranka MH u Čabru iz Rijeke, odajući priznanje izboru građe poučavajući čitatelje kako da i sami skupljaju podatke i dokumente o određenom trenutku življenja... zapisati ih, komentirati, usporediti s drugima. Koristiti ih. Objaviti ih u zborniku. Neka ostanu do neke prigode i novoga korištenja.

„Riječ na kraju“ ili zahvalu na pomoći i suradnji okupljenima je u Čabru uputio profesor Ivan Janeš; s jubilejom Matičina rada i on puni 30 godina na njezinu čelu. Preporučio je sugrađanima čitanje Čitanke, taj zbroj povijesnih zapisa – književnih, umjetničkih, putopisnih i znanstvenih – o Čabru, Gerovu, Tršću, Plešcima i Prezidu, od prvog zapisa iz 1498. do danas, od gnijezda Petra Zrinskog do danas. Čitanka je posvećena nizu dragih ljudi, prijatelja, suradnika, naraštaju sadašnjice i budućnosti. Prinos je visokoj obljetnici djelovanja Matice hrvatske, obljetnici utemeljitelja Matice hrvatske u Čabru i navršenoj 30. obljetnici rada Matice u Čabru. Najavio je skoro održavanje godišnjeg okupljanja čabarskih matičara, gdje će biti više riječi o radu u tom razdoblju, zahvalio svima na pomoći, na razumijevanju u bilo kojem obliku, duboko svjestan da bez toga ne bi bilo ovako lijepa djela o zavičaju koji je tijekom povijesti bio koliko udaljen toliko i još više zanemaren i zaboravljen. Srećom je zavičaj preživio, jer su ga kroz sve nedaće pronosila topla srca njegovih sinova i kćeri.

U sklopu večeri nastupili su osnovci Nives Urh i Luka Žagar s recitacijama te dvojac na heligonki Mark Poje i Dylan Gašparac; srednjoškolci Nika Peršić i Dorian Leš izrecitirali su odlične vlastite pjesme na domaćem govoru, a završetak je označio, još jednom pjevajući voljenom Čabru, Matija Turk. Čestitke su matičarima za uspješnost i ustrajnost njihova rada uputili još neki prisutni, među ostalima gradonačelnik Antonio Dražović, župnik Mario Žderić, predsjednik zagrebačkog društva Goranin Antun Poje, predsjednik DHK-a u Rijeci Davor Grgurić i drugi.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak