Vijenac 739

Matica hrvatska

VITEZ   – OSNOVAN OGRANAK MATICE HRVATSKE

Matičina misija u Središnjoj Bosni

Jakov Križanović

Vitežani su dugo čekali – 180 godina rada i djelovanja Matice hrvatske proteklo je da bi skupina iskusnih i mladih kulturnjaka, javnih radnika i intelektualaca utemeljila Ogranak Matice hrvatske u Vitezu.

Naime, 21. lipnja održana je osnivačka skupština Ogranka MH u Vitezu, na kojoj je donesen Statut te su izabrana tijela koja će voditi novi ogranak te najstarije i najuglednije hrvatske udruge. Matica je prošla kroz slavnu, ali i burnu prošlost, a u godini u kojoj obilježava 180 godina osnutka dočekala je ozbiljno širenje na srednju Bosnu i osnutak ogranka u središtu BiH, Vitezu. Vitez, ne samo kao geografsko nego i gospodarsko, kulturno i znanstveno središte hrvatskog bića u Središnjoj Bosni bit će prava matica svima koji žele promicati nacionalni i kulturni identitet u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvoj hrvatskog naroda.


Vodstvo Matice hrvatske i članovi Predsjedništva Ogranka MH u Vitezu; na fotografiji slijeva: Marko Lovrinović, Nikola Šarić, Jakov Križanović, Željko Kocaj, Miro Gavran, Kristina Livančić, Stjepan Alilović, Ivica Nuić i Ivo Jandrić

Osnivačkoj skupštini posebnu pozornost i važnost dao je dolazak visokog izaslanstva Matice hrvatske iz Zagreba na čelu s predsjednikom Matice Mirom Gavranom, koji je u obraćanju istaknuo da Ogranak Matice u Vitezu nije jedan u nizu nego jedan od najvažnijih te da je u rekordnom vremenu ogranak ispunio sve preduvjete kako bi dobio zeleno svjetlo od središnjice Matice za utemeljenje. Posebno je pohvalio aktivnosti inicijativnog odbora u Vitezu i kazao da su Vitežani dobrodošli u Zagreb te da imaju otvorena vrata za realizaciju svih važnih ideja i ciljeva. „Od Ogranka Matice hrvatske u Vitezu mnogo očekujemo, vjerujem u vas, imate naše puno povjerenje i potporu“, kazao je Gavran. Uz njega u izaslanstvu Matice bili su i dopredsjednik Damir Zorić te gospodarski tajnik Ivica Nuić. Nazočnima se obratio i dopredsjednik središnje uprave HKD-a Napredak Josip Križanović, koji je kazao kako su Napredak i Matica temeljne hrvatske udruge i kao takve moraju surađivati i biti ono što narod od njih i očekuje u punom smislu: „Ovim putem napominjem kako Matica i Napredak djeluju u sinergiji te ćemo u vremenu pred nama to jasnije pokazati prema javnosti. Isto očekujem i od naših podružnica te nas stoga raduje utemeljenje Matice u Središnjoj Bosni, a posebno me veseli da su u njoj okupljeni vrijedni i dokazani javni radnici.“

Pismo potpore matičarima uputio je i općinski načelnik Boris Marjanović. Nakon uvodnog dijela održani su izbori za vodstvo Ogranka Matice hrvatske u Vitezu. Za predsjednika je izabran viteški književnik i publicist Željko Kocaj, dopredsjednici su Jakov Križanović i Stjepan Alilović, a glavni tajnik Marko Lovrinović. U Predsjedništvo su izabrani Nikola Šarić, Ivo Jandrić i Kristina Livančić, dok Nadzorni odbor čine Ljilja Marić, Valentin Kafadar te Josip Rajić.

„Ideja utemeljenja Matice hrvatske u Vitezu dugo je prisutna, no u posljednjih nekoliko tjedana provedene su ključne aktivnosti te smo uz veliki poticaj vodstva Matice u Zagrebu svoje aktivnosti konačno okrunili službenim utemeljenjem ogranka. Pred nama je mnogo posla na ustrojavanju organizacije, no s potporom koja se manifestirala na Osnivačkoj skupštini uvjeren sam da ćemo realizirati zacrtane ciljeve“, rekao je Kocaj u završnom obraćanju te dodao da će uskoro javnosti obznaniti više detalja o samim mogućnostima za članstvo u Matici te drugim važnim tehničkim detaljima.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak