Vijenac 739

Likovna umjetnost

Likovnu umjetnost izdvaja

Vanja BABIĆ

PETO IZDANJE KATAMARAN ARTA

Ljetni ciklus izložbi pod naslovom Katamaran Art nepretenciozan je ali lucidno osmišljen projekt Galerije umjetnina u Splitu te Galerije Kravata smještene u razizemlju kuće Jurja Dobrovića što djeluje u sklopu Muzeja općine Jelsa. Tijekom svakoga ljeta, naime, u obama spomenutim izložbenim prostorima već se petu sezonu zaredom održavaju izložbe po troje autora, pri čemu svaka od njih ima i svoga kustosa odnosno kustosicu.

Ime projekta proizlazi iz jednostavne činjenice da umjetnine, umjetnici i kustosi putuju katamaranom na relaciji Split – Jelsa i obratno, a na kraju sezone tiskaju se prigodne publikacije s kvalitetnim reprodukcijama postava i pojedinih radova, kao i stručnim popratnim tekstovima. Ove godine Katamaran Art izložbom u Galeriji umjetnina otvara jedan od naših najistaknutijih skulptora starije generacije Kažimir Hraste, a uz njega u ciklusu će još izlagati i dvoje nadasve zanimljivih predstavnika srednje generacije: Loren Živković Kuljiš i Snježana Ban.

5. BOUTIQUE ART FAIR NESVRSTANI U LAUBI

Od 30. lipnja do 3. srpnja u Laubi je peti put održan Boutique Art Fair Nesvrstani. Riječ je o umjetničkom sajmu na kojem se predstavljaju te kolekcionarima i svima eventualno zainteresiranima nude umjetnička djela na prodaju kako galerije tako i pojedinačni umjetnici.

Nesvrstani se, dakako, veličinom, posjećenošću ili intenzitetom prodaje ni približno ne mogu mjeriti sa srodnim manifestacijama u nekim drugim europskim gradovima, ali u uvjetima nepostojanja organizirana tržišta umjetnina u Hrvatskoj taj je sajam dobrodošla pojava koja, ograničenim prostornim i organizacijskim uvjetima usprkos, iz godine u godinu postaje zapaženiji te privlači i pokojeg izlagača izvan granica Hrvatske. Ove godine na Nesvrstanima od galerija sudjelovale su AAC International (Klagenfurt), Apoteka (Vodnjan), Atelijeri Žitnjak (Zagreb), Galerija 90-60-90 (Zagreb), Galerija Barijera (Zagreb), Galerija Beck (Zagreb), Galerija Kranjčar (Zagreb), Galerija Poola (Pula), Galerija S (Koprivnica), KIBLA (Maribor), Lauba – Kuća za ljude i umjetnost (Zagreb), Sloart (Ljubljana) i U10 (Beograd), uz dvadeset samostalnih autora i autorica.


Željko Kipke /
Snimila Sandra Šimunović / Pixsell

U MMSC-u ODRŽANA PROJEKCIJA NIKAD PRIJE PRIKAZANIH FILMOVA ŽELJKA KIPKEA

U Multimedijalnom centru Studentskog centra u Zagrebu 24. lipnja prikazana su tri nikad prije prikazana eksperimentalna filma Željka Kipkea, od kojih je jedan (Palača uništenja) novi rad, dok preostala dva (Ritam II i Upisivanje u crni kvadrat) datiraju iz prve polovice 80-ih prošloga stoljeća. Palača uništenja dojmljiva je i nadasve kritički intonirana opservacija ponašanja uprave HAZU-a naspram Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, uz lucidno posezanje za autentičnim kadrovima iz Buñuelova klasika Anđeo uništenja, dok su javne projekcije Ritma II odnosno Upisivanja u crni kvadrat dragocjene nadopune uvida u Kipkeovo rano filmsko stvaralaštvo.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak