Vijenac 739

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Gloria Fabijanić Jelović

Sunčana strana Prisavlja – Opera pod zvijezdama

Svjetski dan glazbe, koji se obilježava 21. lipnja, u zvjezdanom tonu slavio se na Prisavlju gala koncertom Opera pod zvijezdama. Na prisavskoj pozornici, uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a nastupili su proslavljeni solisti Lana Kos, Jelena Kordić i Ante Jerkunica te mladi, uspješni umjetnici Darija Auguštan i Filip Filipović. Vrtlogom emocija, temperamentno je sjajnim orkestrom, nizom odabranih opernih poslastica ravnao maestro Ivo Lipanović.


Omiljene operne ulomke izvodili su vrhunski vokalni solisti /
Snimila Marija Štilinović / HRT

Program kojim su se nizala djela Glinke, Verdija, Puccinija, Saint-Säensa, Offenbacha i Nicolaija vodio je za ljubitelje opere Dražen Siriščević.  Posebnost sjajne večeri bio je nastup Ante Jerkunice, basa pristigla iz njujorške opere Metropolitan, koji je oduševio belkanto izvedbama arija kralja Filipa iz Don Carlosa i Gvardijana iz Moći sudbine. Operna zvijezda Lana Kos zablistala je arijama iz Trubadura i Moći sudbine, dok joj se u Offenbachovoj Barkaroli iz Hoffmannovih priča pridružila mezzosopranistica Jelena Kordić, koja je u opernu večer uvela publiku Saint-Saënsovom Dalilom. Uz ugledne operne umjetnike, ljubitelji opere uvijek željno iščekuju i nove glasove. Tako su publiku razgalili sopranistica Darija Auguštan (1996) i tenor Filip Filipović (1997) s arijama i duetom iz Puccinijevih Boema

Simfonijski koncert Titan – HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

­Finale koncertne sezone riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca 17. lipnja ostat će u sjećanju oduševljene publike. Gost, sjajni mladi violončelist Bruno Delepelaire, otvorio je koncert vlastitim djelom skladanim za riječko kazalište Les Taurides/Tauridi. Djelo je nastalo 2022. pod utjecajem francuskog impresionizma i holivudskog orkestra.

Uslijedio je Koncert za violončelo i orkestar u e-molu, op. 85 Edwarda Elgara. Solo čelist Berlinske filharmonije Delepelaire osvojio je publiku suptilnom lirskom izvedbom. Za kraj, doživljaj je upotpunila Prva simfonija u D-duruTitan Gustava Mahlera pod energičnim vodstvom maestra Valentina Egela. Dirljiv trenutak bio je oproštaj riječkog orkestra od svog dugogodišnjeg člana, klarinetista Željka Pihlera, koji je s tim sjajnim koncertom otišao u zasluženu mirovinu.

IVO POGORELIĆ – donatorski koncert u Hrvatskom domu Split

U subotu 25. lipnja 2022. maestro Ivo Pogorelić počastio je Split posebnim umjetničkim doživljajem i plemenitom donatorskom gestom. Sav prihod od ulaznica završnoga koncerta 2. koncertne sezone Hrvatskog doma Split namijenjen je umjetničkom usavršavanju darovitih učenika Glazbene škole Josipa Hatzea. Maestro Ivo Pogorelić Splitu je omogućio izvanrednu recepciju osobnih vizija remek-djela pijanističke literature poljskog skladatelja  Frédérica Chopina.

Tako su prostorom Hrvatskoga doma odzvanjale Poloneza-fantazija u As-duru, op. 61, četverostavačna Sonata br. 3 u h-molu, op. 58, Fantazija u f-molu, op. 49 te Uspavanka u Des-duru, op. 57. Nastup u Splitu dio je njegova koncertnog djelovanja u sezoni 2021/22, koje uključuje nastupe na pozornicama Europe i Sjeverne Amerike.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak