Vijenac 739

Film

FILM IZDVAJA

Petra Miočić Mandić

 

12. Fantastic Zagreb Film Festival

Hrvatskom premijerom danskoga psihološkog trilera Posljednji klijent (2022) redatelja Andersa Karlunda, priče o iščašenom odnosu psihoterapeutkinje i njezina pacijenta, zadatku s nikad višim ulozima, 30. lipnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac započinje 12. izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala, proslave žanrovske celuloidne produkcije usmjerene većinom, kako mu i ime sugerira, filmovima fantastičnog, znanstvenofantastičnog, trilerskog i hororskog sadržaja. Osim na Ljetnoj, ove će se godine sadržaj festivala – a do 10. srpnja izmijenit će se čak 44 kratko- i dugometražna filma te filma proširene stvarnosti – publici predstaviti i na pozornici Kina Tuškanac te u Muzeju iluzija.

Osim najnovijih ostvarenja, čiju povorku predvode fantastičan horor Izlijeganje premijerno prikazan na ovogodišnjem Sundanceu, Obiteljska večera pristigla s netom završene Tribece te nordijski nadnaravni triler Nevini, FZFF počast će odati i velikanima žanra, Lucasovoj Novoj nadi te Stvoru, Metropolisu, Nosferatuu, Oslobađanju i Istrebljivaču.

Šarolik izbor hitova holivudske produkcije

Idealno društvo za prevladavanje ili barem tiho podnošenje ljetnih vrućina filmski su i serijski sadržaji dostupni na sve popularnijim streaming-platformama. Velik potencijal hrvatskog tržišta prepoznao je još jedan celuloidni gigant pa, od sredine lipnja, osim sadržaja dostupnih putem Netflixa, HBO Max i Amazon Prime servisa, gledatelji mogu izabrati ponešto iz ponude Disney+. Posebno će se to svidjeti ljubiteljima stripovskih ekranizacija grupacije Marvel, koje su odnedavno dostupne samo putem navedene platforme. Uz njih, gledateljima je dostupno više od 900 filmova i 600 serija namijenjenih svim uzrastima, a u videoteci se mogu pronaći i posljednji hitovi holivudske produkcije, netom skinuti s kinorepertoara, poput Branaghove Smrti na Nilu snimljene prema uspješnici Agathe Christie, ali i vječni televizijski klasici poput serija M.A.S.H. ili Stažist.

 

Festival tolerancije na Bundeku

Istog dana kad i Fantastični filmski festival, na zagrebačkom će Bundeku započeti 16. izdanje Festivala tolerancije, koje će, do 3. srpnja, predstaviti 41 film iz trideset zemalja. Žanrovski i tematski raznorodni, filmovi dijele otvorenost i poziv na dijalog, toleranciju, međusobno poštovanje čega, istaknuli su organizatori, u današnjem svijetu još nedostaje. Predstavljena ostvarenja bit će tematski raznolika, od Holokausta do prava izbjeglica – tako Misa tematizira vršnjačko nasilje, Poziv za Jane ženska prava, Ljeto soula (…ili kada se revolucija nije mogla prenositi) prava Afroamerikanaca, Teritorij tematizira goruće pitanje krčenja šuma u Amazoni, a dokumentarac Guslačev put do velikog platna bit će prikazan uz pedesetu obljetnicu Guslača na krovu, filma snimana i u Hrvatskoj.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak