Vijenac 739

Glazba

Django u Lisinskom

Jazz ad libitum Mladena Mazura

Sedamnaestog svibnja u punoj maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog nastupio je sastav Django prije dvije godine preminula sisačkog gitarista i izvrsnoga nasljednika stila gypsy-swinga – gitarista Damira Kukuruzovića.

Tim se zagrebačkim koncertom, koji dolazi nakon onog održana u Postojni, željelo pokazati dvije stvari: prvo da sastavom još vlada stilski duh pokojnog Kukuruzovića i predstaviti CD Smile, snimanje kojeg je započelo još za života proslavljenoga sisačkog jazz-gitarista i nedvojbeno istinskog i u nas dosad najboljeg nastavljača swinga legendarnoga gitarista Djanga Reinhardta.


Damirov Django Group s glazbenim gostima / Snimio Davor Hrvoj / Menart

Damira Kukuruzovića dobro sam poznavao, nekoliko sam puta njega i njegov sastav pozivao na koncerte u Zagreb, a jedanput sam potegnuo i do Siska kako bih se s njim susreo i napravio intervju. Nije bez razloga slavljen taj izvrsni gitarist koji mi je u Sisku pokazao i danas potresom srušen jazz-klub na sisačkoj šetnici. U njemu je  podigao, organizirao i vodio međunarodne festivale jazza na kojima bi sudjelovali i danas najbolji svjetski sljedbenici Djangova swinga.

Danas je Damira Kukuruzovića u sastavu kojim rukovodi violinist Bruno Urlić zamijenio mladi gitarist iz Zaprešića Juraj Markač, a sastav je ostao isti u stilu gypsy-swinga kao nekad i Djangov, s violinom i važnim ulogama solo i ritam-gitara, bez bubnjeva.

Stil sviranja Kukuruzovićeva gypsy-swinga ostaje isti i nakon smrti istaknutoga gitarista, (2020) čije ime obogaćuje sisačku ne tako brojnu ali kvalitetnu jazz-scenu. Zagrebački koncert bio je, uz stanovite ustupke, posvećen uspomeni na izvrsnog gitarista gypsy-swinga kao i predstavljanju diska Smile, koji je ne pogriješivši nimalo izdala zagrebačka etiketa Menart. Koncert je protekao u izvođenju niza brojeva Kukuruzovićeva shvaćanja spomenutog stila, repertoarno s diska obogaćenim domaćim i stranim gostima. U tome su napravljeni i određeni ustupci i zabavnoj glazbi, koji su se ogledali u pozivanju i nekoliko imena domaće zabavnoglazbene scene, među kojima su bili i poznati predstavnici naše zabavne glazbe i šansone, primjerice slovenski kantautor Zoran Predin, s kojim je sastav već surađivao, a u programu je koncerta uz sastav Django nastupila i pjevačica Sonja Pević, koja dolazi iz sfere interpretacije šansonjerskog tipa. Premda sastav i u takvim slučajevima zadržava karakterističan zvuk gypsy-swinga, postavlja se pitanje njegove uloge pratećeg sastava vokalista zabavne glazbe, primjerice u ovom slučaju i Mire Ungara.

No ukoliko se osvrnemo na promociju diska Smile, koji je naslov dobio po jednom od originala Charlieja Chaplina predstavljenim na ploči, onda tu stilskih dilema gotovo da i nema. Gypsy-swing gitare Damira Kukuruzovića i sastava bio je zastupljen u svim predstavljenim izvedbama, bilo da je bila riječ o interpretacijama nekad velikog europskog hita J’attendrai, Rosenbergova originala For Sephora, izvedbe be-bop-teme Charlieja Parkera Donna Lee ili velikog Ellingtonova jazz-hita Take The A Train. U hvalevrijednoj namjeri da program diska obogati i aranžmanom jedne domaće teme Kukuruzović je za sastav Django i za program diska aranžirao zabavnoglazbenu skladbu zagrebačkog nekad aktivnog jazz-gitarista i skladatelja Darka Kraljića Djevojko mala, prilagodivši je zahtjevima sastava. Tu valja svakako spomenuti karakterističan zvuk sastava koji podsjeća na originalne grupe Djanga Reinhardta. Uz sastav Django, u kojem su nastupili Bruno Urlić, violina, Juraj Markač, gitara, Miroslav Čehaić, gitara, Paul Kempf, glasovir, Željko Biblija, bas, i Goran Brebrić, cajon, u pojedinim su se ulogama predstavili gost iz Nizozemske stilski odgovarajući gitarist Paulus Schäfer, tenor-saksofonist iz Zagreba Marijan Jakić te u drugim ulogama naratorica Vesna Čipčić.

Zagrebački koncert sastava Django s promocijom diska Smile bio je najbolja moguća posveta sisačkom stilski sasvim profiliranu gitaristu Damiru Kukuruzoviću.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak