Vijenac 739

Druga stranica

IVA HRASTE-SOČO PREDSTAVILA PROGRAM

Četrnaest premijera u obećavajućoj sezoni

Piše ANTE PERIČIĆ

Četrnaest premijera očekuje nas u sljedećoj kazališnoj sezoni zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta. Rečeno je to na predstavljanju programa novoizabrane intendantice Ive Hraste-Sočo 14. lipnja, a osim te pozamašne brojke pozitivno iznenađuje i priroda naslova predviđenih za postavljanje.


Nova intendantica Iva Hraste-Sočo najavila je usku suradnju sa zagrebačkim akademijama i veleposlanstvima / Snimila Mara Bratoš

U Operi će biti postavljeno pet naslova. Prva operna premijera bit će Nabucco Giuseppea Verdija, a njome će ravnati dirigent svjetskog ugleda Pier Giorgio Morandi, dok će režirati jednako istaknut Giancarlo del Monaco. Kao što je intendantica već najavljivala u intervjuima, na scenu će se, ususret božićnim i novogodišnjim praznicima, vratiti Šišmiš Johanna Straussa mlađeg pod ravnanjem Srbe Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića. Očekuju nas, zanimljivo, čak tri opere iz nacionalnog repertoara. Prva od njih bit će praizvedba dugo očekivana Lennona Ive Josipovića, i to u suradnji s MBZ-om, a dirigirat će Ivan Josip Skender u režiji Marine Pejnović. Zatim, u suradnji s Muzičkom akademijom i Akademijom dramske umjetnosti, dolaze i dvije opere iz baštinskog repertoara; Amfitrion Borisa Papandopula te Stanac Jakova Gotovca. Gotovčeva će biti izvedena u suradnji s Klovićevim dvorima, a pod ravnanjem Ive Lipanovića u režiji Hrvoja Korbara. Iva Hraste-Sočo je, između ostalog, najavila usku suradnju sa zagrebačkim akademijama, na koje gleda kao na naš kadrovski bazen.

Što se Drame tiče, prvi će, 8. listopada, izveden biti Molièreov Don Juan u režiji gosta iz Sjeverne Makedonije Dejana Projkovskoga. Komad će, pod pokroviteljstvom Francuskog veleposlanstva, biti postavljen u povodu četiristote obljetnice autorova rođenja. Intendantica je dugi niz godina provela u diplomaciji, stoga ne čudi suradnja s veleposlanstvima. Ona se u nadolazećoj sezoni neće očitovati samo u Don Juanu već i u predstavi Ubojstvo izraelskog pisca Hanocha Levina u režiji gosta iz Izraela Ida Rosenberga, a pod pokroviteljstvom Izraelskog veleposlanstva. Tu su i Enigmatske varijacije Érica-Emmanuela Schmitta u režiji Neve Rošić te u koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca. Govoreći o naslovima iz našeg kulturnog vrela, postavit će se nagrađivani tekst Marine Vujčić Plodna voda u režiji Nenni Delmestre, a nakon poduže stanke na pozornicu zagrebačkog HNK-a vraća se i Krležina Leda u režiji Franke Perković. Budući da na sceni HNK-a već igra U agoniji, pretpostavljamo da će intendantica, u kazališnoj sezoni 2023/24, na scenu postaviti i Glembajeve. Time bi naša najvažnija trilogija na pozornici hrvatskoga kazališnog bastiona bila potpuna.

Pored Enigmatskih varijacija, zagrebački HNK surađivat će s HNK-om Ivana pl. Zajca i u dvjema baletnim produkcijama. Zagrebačka će publika svjedočiti uprizorenju jednog od najpoznatijih djela Arama Hačaturjana Spartak u koreografiji Jiřija Bubeničeka, a slijedi i moderni balet s temom Čajkovskog koji će koreografirati mladi španjolski koreograf Cayetan Soto. U koprodukciji sa SNG-om iz Maribora Edward Klug režirat će i koreografirati balet Peer Gynt Edvarda Griega, a naredna će se sezona zagrebačkog HNK-a zaključiti suvremenim baletom Prelaženje linije (koreografija Francesco Nappa, Massimiliano Volpini te Philippe Kratz). Pored mnogih suradnji, novih produkcija, koprodukcija i gostovanja uglednih stranih umjetnika, prva će godina mandata Ive Hraste-Sočo biti obilježena i nizom popratnih programa kao što je Filmski trezor HNK s filmskim projekcijama s temom drame, opere i baleta; bit će tu i teatroloških, muzikoloških i baletnih radionica, najavljeni su i programi Kazalište za obitelj te Opera za bebe. Sezonu 18. rujna otvara Operni gala koncert s posebnim gostom Piotrom Beczałom, a pod ravnanjem eminentnoga dirigenta Ivana Repušića, dok će Baletna gala večer, planirana u studenom, predstaviti zvijezdu milanske Scale Roberta Bollea. Nakon predstavljanja, u prepunom foajeu HNK-a, možemo samo kazati da se radujemo sezoni 2022/23.

Vijenac 739

739 - 30. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak