Vijenac 738

Aktualno

Posljedice potresa

Zajedno za zagrebačke klarise

Smiljana Škugor-Hrnčević

Zagrebačke klarise, koje pripadaju strogom kontemplativno-klauzurnom redu i gotovo nikada ne napuštaju samostan, izišle su 9. lipnja u dvorište samostana i crkve u zagrebačkim Mikulićima i zamolile za pomoć u obnovi samostana teško oštećena u potresu u ožujku i prosincu 2020.

Novinarima se obratila opatica samostana s. Marija Ivana Dolinar i ispričala kako se zbog toga što samostan nije zaštićeno kulturno dobro i nema tretman kao ostale zagrebačke crkve i samostani nisu u mogućnosti prijaviti u bilo koji fond za obnovu od potresa. „Zato smo prepuštene same sebi, Božjoj providnosti i dobrim ljudima“, kazala je sestra Dolinar.

Ozbiljna oštećenja nastala su na starijem dijelu samostana koji je služio kao prostor za komunikaciju sa svijetom, radionice, novicijat, pa su se sestre povukle u dio koji im je služio za spavanje. „Mi smo molitvena potpora gradu, Domovini, Crkvi, pojedincima, svećenicima. Posvećujemo se životu s Bogom, a dan nam je uz molitvu prožet i radom u vrtu, od čega se djelomično uzdržavamo, ali to nam nije dovoljno pa nam pomažu braća konventualci s područja naše župe, Nadbiskupija i svi ljudi dobre volje“, rekla je Marija Dolinar.

Klarise s posjetiteljima komuniciraju „iza rešetaka“, no uz takav oblik komunikacije imaju brojne posjete i duhovne razgovore.

Da nevolja bude veća, samostan i crkva otprije su poznati u javnosti zbog problema s klizištem, a potresi u Zagrebu i na Banovini urušavanje samostana dodatno su pospješili.

Po prvoj procjeni cijela investicija obnove iznosila je oko 20 milijuna kuna, no zbog inflacije i poskupljenja građevinskog materijala već je dosegnula 24 milijuna, rekao je glavni projektant i arhitekt Višeslav Franić pojasnivši da su zemljotresi razotkrili i druge građevinske poteškoće nastale zbog klizišta, podzemnih voda i dotrajalosti instalacija. Nakon detaljne analize zaključili smo da je jedino rješenje cjelovita obnova samostana. Prostor koji se ruši prostire se na 900 četvornih metara, a sveukupno samostanski kompleks s crkvom ima oko 2200 metara četvornih. I crkva je stradala u potresu i potrebni su manji konstruktivni popravci, rekao je Franić.

Župljanin Krešo Pavković, prijatelj klarisa, kao stručnjak se uključio u obnovu i mogućnost ugradnje modernog sustava grijanja i hlađenja, odnosno obnovljivog izvora energije uz solarne kolektore.

Za potrebe obnove klarise su kreirale internetsku stranicu www.zajednozaklarise.com na kojoj su dostupni podaci za donacije, fotografije stradalog samostana i crkve, kratka povijest te redovničke zajednice i informacije o prikupljenim novčanim sredstvima.

Sv. Klara, rođena 1194. u Assisiju, proglašena je 1958. zaštitnicom televizije. Naime, po dostupnim crkvenim spisima na jedan je Božić sv. Klara bila u takvim bolovima da nije mogla otići na jutarnju misu. Ostala je sama u krevetu dok su ostale sestre otišle na molitvu. Žaleći što i sama nije mogla poći zavapila je za Bogom, nakon čega je čula pjevanje i sviranje orgulja iz crkve iako fizički nije bila tamo.

Vijenac 738

738 - 16. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak