Vijenac 738

Matica hrvatska, Naglasak, Naslovnica

Obilježeno 180 godina Matice hrvatske

Redakcija

Svečana proslava


Snimio JULIEN DUVAL

Matica hrvatska proslavila je 180. obljetnicu utemeljenja svečanim programom pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske 13. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Prigodne govore održali su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, koji je pozdravio brojne visoke uzvanike iz kulturnog i društvenog života, te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.


Nastup Komornog zbora Ivan Filipović

Program je vodila Antonia Ćosić, kojoj je pripala i čast da publiku nagradi svima poznatim riječima slavne hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, dok su glumci Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt recitirali Hektorovićeve, Gundulićeve, Nazorove, Domjanićeve, Matoševe, Ivaniševićeve i Pupačićeve stihove. Glumac Goran Grgić utjelovio je lik utemeljitelja Matice hrvatske grofa Janka Draškovića, koji se duhovito referirao na aktualnu zbilju. Na svečanosti je premijerno prikazan dokumentarni film o 180 godina Matice hrvatske redatelja Leona Rizmaula (scenaristi Josip Brleković i Leon Rizmaul, snimatelj Mirko Cvjetko).

Svečanost su uveličali članovi Komornog zbora Ivan Filipović pod dirigentskom palicom Gorana Jerkovića. Osim himne na početku, izveli su i Prosto zrakom ptica leti Vatroslava Lisinskog te skladbu To je tvoja zemlja Drage Britvića i Alfija Kabilja u obradi Zdravka Šljivca. Proslava je nakon službenog dijela programa nastavljena druženjem u foajeu kazališta. 

Svečanu proslavu 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske poduprli su brojni sponzori i donatori među kojima su zlatni: Hrvatska pošta, HEP i Janaf.

Vijenac 738

738 - 16. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak