Vijenac 738

Matica hrvatska

HRVATSKA KOSTAJNICA
– OSNIVAČKA SKUPŠTINA OGRANKA

Kulturom oplemeniti dušu Hrvatske Kostajnice

Ida Hitrec

U Hrvatskoj Kostajnici u Gradskoj vijećnici održana je 28. svibnja osnivačka skupština Ogranka Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici.  U ime Inicijativnog odbora za osnivanje Ogranka pozdravne je riječi uputila Marija Krupić, istaknuvši da je to zapravo obnoviteljska skupština jer je ogranak MH Hrvatska Kostajnica postojao i prije 146 godina, što je zapisano u Spomen-knjizi Matice hrvatske 1842–1892. Istaknula je kako je posebno važno što se Ogranak osniva u godini obilježavanja 180. obljetnice MH, u gradu koji se prvi put službeno spominje 1240.


Izaslanstvo Matice hrvatske – predsjednik Miro Gavran, potpredsjednik Mario Jareb, glavni tajnik Marijo Dominiković i glavni urednik Vijenca Goran Galić s vodstvom Ogranka MH u Hrvatskoj Kostajnici, na čelu s predsjednicom Marijom Krupić, i s gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice Daliborom Bišćanom

„Grad je to koji traje pune 782 godine, grad kroz koji su prošli i ostavili traga Rimljani, Turci, Francuzi, Austrijanci…  Grad koji pamti ratove, razaranja, raseljenost. Rušeći svetinje, paleći kuće mislili su ubiti dušu, onemogućiti povratak. No mi smo se vratili, jer koliko god bila srušena,  Kostajnica nam je dom, Domovina, sve;  Kostajnica je grad koji bezuvjetno volimo.“ Kostajnica i njezin uži zavičaj imaju bogatu povijesnu i kulturnu baštinu, sjajne  prirodne resurse, svoje običaje, gastronomiju, legende, lokalne priče, ali i svoje velikane… Tu su rođeni Milislav Demerac, Antun Jakić i Milivoj Cvetnić,  tu je Hugo Badalić proveo svoje djetinjstvo;  kostajničkim je ulicama šetao Krleža osluškujući kotrljanje kestenja po asfaltu, Krklec je s gradom bio povezan rodbinskim vezama,  tu je svraćao Ivan Trnski…  Kostajničani su oduvijek „cijenili lijepu knjigu, govorili lijepom hrvaštinom“, kako zapisa Davorin Trstenjak, željni su lijepih riječi i svega onog što oplemenjuje i uzdiže čovjeka, kazala je Marija Krupić naglasivši da će zadaća Ogranka biti da to bogatstvo istražuje i sačuva.

Skupštini su iz Središnjice Matice hrvatske prisustvovali predsjednik MH Miro Gavran, potpredsjednik MH Mario Jareb, glavni tajnik MH Marijo Dominiković, glavni urednik Vijenca Goran Galić i tajnica za ogranke MH Ida Hitrec.


Hrvatska Kostajnica /
Izvor: Sandra Tralić / TZ Grada Hrvatska Kostajnica

Uz Mariju Krupić, koja je izabrana za predsjednicu Ogranka Predsjedništvo čine i Tihomir Babić (potpredsjednik), Filip Babić (tajnik), Stela Cvetnić-Radić i Ivan Lenac. 

Prostor u kojemu je skupština održana, domjenak i prigodne darove za izaslanstvo Matice hrvatske osigurao je Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Izrazio je zadovoljstvo što će Matica hrvatska djelovati u Hrvatskoj Kostajnici, što ima posebno značenje s obzirom na Matičinu društvenu, kulturnu i povijesnu važnost u hrvatskome narodu tijekom 180 godina djelovanja. Izrazio je podršku osnivanju Ogranka i najavio dalju potporu i suradnju. 

Glazbeni je obol skupštini dao Tvrtko Račić, profesor gitare, odsviravši Polonezu Ivana Padovca i Malu melodiju Slavka Fumića.

 

Vijenac 738

738 - 16. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak