Vijenac 737

Druga stranica

U Galeriji Klovićevi dvori predstavljena grafička mapa u izdanju Zbirke Biškupić

Rapsodija za Ukrajinu u Klovićevim dvorima

JELENA ŠPORČIĆ PRTORIĆ

Mapa donosi svojevrsni poetski dijalog Luka Paljetka i ukrajinskoga nacionalnog pjesnika Tarasa Ševčenka te likovne radove četrnaest istaknutih hrvatskih umjetnika

-

Izložba grafičke mape Ukrajinska rapsodija u izdanju Zbirke Biškupić svečano je otvorena u povodu pedeset godina njezina bibliofilskog izdavaštva. Izložbu je u atriju Galerije Klovićevi dvori, u prisutnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Čestitala je i zahvalila kolekcionaru, nakladniku i bivšem ministru kulture Boži Biškupiću na više od 140 grafičkih mapa, knjiga i monografija kojima je trajno obogatio hrvatsku kulturu. Ministrica je rekla da je grafička mapa Ukrajinska rapsodija simbolični čin kulture i umjetnosti, stvaralaštva koje obnavlja i gradi, oporavlja i osnažuje – još jedna u nizu aktivnosti kojima pomažemo i pokazujemo blizinu i solidarnost s patnjama ukrajinskog naroda. 


Otvaranje izložbe Ukrajinska rapsodija u atriju Galerije Klovićevi dvori 18. Svibnja / Snimio  Goran Vranić


Katalog izložbe

Grafička mapa Ukrajinska rapsodija objavljena je 22. travnja, dva mjeseca nakon početka invazije ruske vojske na Ukrajinu. Mapa donosi svojevrsni poetski dijalog Luka Paljetka i ukrajinskoga nacionalnog pjesnika Tarasa Ševčenka te likovne radove četrnaest istaknutih hrvatskih umjetnika. Svoj su obol dali: Nevenka Arbanas, Gordana Bakić, Tomislav Buntak, Igor Čabraja, Maja S. Franković, Svjetlan Junaković, Matko Mijić, Frane Paro, Dimitrije Popović, Zdenka Pozaić, Miran Šabić, Ivica Šiško, Zlatan Vrkljan i Josip Zanki. Paljetak vodi zamišljeni dijalog s proslavljenim i progonjenim ukrajinskim pjesnikom Ševčenkom (Morinci, 1814–Sankt Peterburg, 1861), čije je stihove s ukrajinskog jezika Paljetak i preveo. Stihovi iz Kobzare, najpoznatije Ševčenkove zbirke pjesama, isprepleću se s Paljetkovim pjevom o slobodi i suosjećanju s ukrajinskim narodom. 

LUKO:

Lijepo je vidjet kako leti ptica

Slobodno posve s jednog kraja svoda

Na drugi, kako sunce dječja lica

Obasjava i kako zemlja pjeva

Zanosno kao zaljubljena djeva:

Samo slobodom mjeri se sloboda!

TARAS:

Nema goreg neg’ zatočen

Slobode sjećat se. A Ja

Tebe, slobodo moja mila, 

Evo sad sjećam se. Nikada

Ti nisi činila se meni

Tako lijepa, tako mlada

I predobra kao sada.

(G. Z., 1848, ulomak) 

Na otvaranju izložbe bio je i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je zahvalio na suradnji i potpori. Inicijator izložbe Božo Biškupić istaknuo je da je njega i umjetnike za rad na mapi potaknula upravo Paljetkova pjesma napisana u dijalogu s ukrajinskim pjesnikom Ševčenkom. 

Otvaranjem Ukrajinske rapsodije obilježena je još jedna važna obljetnica – četrdeset godina rada Galerije Klovićevi dvori. U tom dugom razdoblju Galerija je imala više od tisuću i petsto izložbi. Čestitavši svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Klovićevih dvora koji su utkali svoje znanje i umijeće u mnoštvo inovativnih prezentacija kulturno-umjetničkih tema kojima su doprli do golema broja publike, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da tako impozantan broj izložbi u četiri desetljeća rada svjedoči o brojnim umjetničkim i kulturološkim, povijesnim, političkim i sociološkim fenomenima koje je Galerija Klovićevi dvori znanstveno obrađivala i promovirala, čuvajući upravo one univerzalne vrijednosti na koje smo kao civilizacija ponosni.

Izložba grafičke mape Ukrajinska rapsodija otvorena je na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, a može se razgledati do 19. lipnja.

Vijenac 737

737 - 2. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak