Vijenac 737

Matica hrvatska

FERIČANCI  – DANI ISIDORA KRŠNJAVOG

Oda velikanu hrvatske kulture

Zlata Riger Jukić

Tragom podatka koji se do sada u znanstvenoj literaturi rijetko pojavljivao, mahom kao bilješka, a koji navodi da je Isidor Kršnjavi rođen u Feričancima (gdje je njegov otac radio kao geometar na vlastelinstvu plemićke obitelji Mihalović), što je potvrdio i nedavni cjeloviti prijevod zapisa iz Matične knjige krštenih Župe Feričanci latinista i povjesničara Mislava Gregla, Ogranak MH u Feričancima odlučio je pokrenuti kulturnu manifestaciju Dani Isidora Kršnjavog, koja će se održavati na datum njegova rođenja, 22. travnja.

U prvoj godini održavanja sadržaj manifestacije činilo je nekoliko predavanja i prigodna izložba, kojima su posjetiteljima približeni pojedini aspekti Isidorova života i djelovanja. Manifestacija je održana u Domu kulture unutar prostora Općine Feričanci. U uvodnom dijelu posjetiteljima su se obratili Marijan Marunica, potpredsjednik Ogranka, Marko Knežević, načelnik Općine Feričanci, koja je ujedno i pokrovitelj manifestacije, Božidar Petrač, književni tajnik MH, ujedno predstavnik Predsjedništva MH, Milan Bešlić, predsjednik organizacijskog odbora manifestacije i moderator skupa te Stipe Botica, bivši predsjednik MH i jedan od inicijatora osnivanja Ogranka.

Pozivu organizacijskog odbora, na čelu s predsjednikom Milanom Bešlićem, odazvali su se ugledni kulturni i znanstveni djelatnici, podupirući tako nastojanja Ogranka da se pridruži promicanju imena ovog velikana hrvatske kulture i politike. Prigodni osvrt na obiteljske poveznice iznio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi, potomak Isidora Kršnjavog. Dinko Župan iz Hrvatskog instituta za povijest sudjelovao je izlaganjem Isidor Kršnjavi – graditelj hrvatskog školstva. Zbog njegove spriječenosti izlaganje je pročitala Božena Martinović Benić, članica Ogranka i nastavnica povijesti u OŠ Dore Pejačević Našice, koja je pripremila predavanje o povijesnom kontekstu djelovanja Kršnjavog. Božidar Petrač, književni tajnik MH, izlagao je o novom prijevodu Danteove Božanstvene komedije u odnosu na prvi njezin cjelovit prijevod Kršnjavog. Nadovezujući se na Petračevo izlaganje, Bešlić, likovni i književni kritičar i esejist, govorio je o likovnim djelima u novom prijevodu Božanstvene komedije i izložbi Dante u djelima suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Izlaganja je zaključio Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, kojem je temelje postavio upravo Kršnjavi, predavanjem Iso Kršnjavi u novom likovnom postavu NMMU.

U sklopu manifestacije otvorena je i izložba Isidor Kršnjavi – graditelj hrvatskog kulturnog prostora autora Milana Vrbanusa, Božene Martinović Benić i Jasne Jurković, kojom su posjetiteljima željeli približiti kontekst djelovanja i najvažnije biografske podatke. Izložbu na posterima, postavljenu na otvorenom prostoru novoobnovljenog feričanačkog trga, mogli su posjetiti svi zainteresirani u razdoblju od 22. do 29. travnja. Osim gostiju na otvaranju manifestacije izložbu su razgledali brojni mještani te, uz stručno vodstvo, i učenici 7. i 8. razreda OŠ Vladimira Nazora Feričanci. Suradnja sa školom u Feričancima dogovorena je i za buduće projekte Ogranka MH u Feričancima, koji će u tom slučaju biti prilagođeni predavanjima za osnovnoškolski uzrast.

Dani Isidora Kršnjavog sljedeće godine donijet će Feričancima osim redovitog programa bistu Isidora Kršnjavog, koja bi trebala krasiti središnji trg, a njezino idejno rješenje ponudit će Tomislav Kršnjavi, akademski kipar i prapraunuk Isidora Kršnjavog.

Vijenac 737

737 - 2. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak