Vijenac 737

Matica hrvatska

KRIŽEVCI  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Od čitatelja do autora

Danijela Zagorec

U organizaciji Ogranka MH u Križevcima i Gradske knjižnice Franjo Marković 11. svibnja u multimedijskoj dvorani knjižnice predstavljena je knjiga Lirski referendum – I stihovi dišu. Gosti književne večeri bili su akademik Pavao Pavličić i dramska umjetnica Anja Šovagović-Despot te glavni tajnik MH Marijo Dominiković.

Predstavljajući provedeni projekt, čiji je rezultat jedinstvena antologija, predsjednica Ogranka Renata Husinec spomenula je da je Matičina misija skrbiti se za nacionalnu baštinu, osobito za nacionalno jezično i književno blago. Sličan je projekt proveden u Velikoj Britaniji devedesetih sa željom da se dobije uvid u poetski ukus širokoga kruga čitatelja. U knjizi Lirski referendum – i stihovi dišu tiskane su najdraže pjesme hrvatskih pjesnika po izboru čitatelja o 180. jubileju Matice hrvatske.


Knjigu Lirski referendum – I stihovi dišu predstavili su akademik Pavao Pavličić
i dramska umjetnica Anja Šovagović-Despot

„Želja nam je bila potaknuti što veći broj čitatelja da se uključe u biranje najljepše pjesme nekog hrvatskog pjesnika. U anketi su sudjelovala 324 čitatelja koji su odabrali 133 pjesme 43 hrvatska pjesnika. Najviše glasova čitatelji su dali pjesmama Dobriše Cesarića, a najomiljenija pjesma postala je Ti koja imaš nevinije ruke Vesne Parun. Na drugome je mjestu Cesarićeva Voćka poslije kiše, a treće mjesto dijele Šimićeva Opomena i Ujevićeva Igračka vjetrova. Osim tih pjesnika prvih deset mjesta očekivano zauzimaju stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića i Antuna Gustava Matoša. Križevački Ogranak Matice hrvatske objavljuje ovu zbirku stihova o 180. jubileju Matice hrvatske na dar svim ljubiteljima lijepe riječi i hrvatskoj poeziji u čast“ – rekla je predsjednica OMH Renata Husinec.

Govoreći o knjizi, akademik Pavao Pavličić istaknuo je da ta zbirka ima posebnu snagu jer nema autora. O čitateljskom ukusu u današnje vrijeme, koji je oblikovao predstavljenu zbirku, Pavličić govori: „Izborom pjesama može se zaključiti da je ukus čitatelja prilično tradicionalan. Oni vole da pjesma bude razumljiva, da po mogućnosti bude u vezanom stihu, te da odašilje jasnu poruku: a sve u njoj mora biti izraženo na lijep i slikovit način, ali bez pretjerivanja i izazova. Oni nisu spremni shvatiti čitanje poezije kao ozbiljan i naporan rad, nego prije kao vrstu emocionalnoga i duhovnog opuštanja. U knjigu je ušlo i dosta tekstova koji su najprije bili pjesme za čitanje, a potom uglazbljeni.“ Pavličić se prisjetio i svojih studentskih dana kada je obilježavanje godišnjice smrti Tina Ujevića, na koje su se odazvali mnogobrojni pjesnici, ispunilo najveću zagrebačku kinodvoranu Studentski centar. Iako su možda prošla vremena tako masovnih pjesničkih tribina i susreta, večerašnje je predstavljanje pokazalo da uvijek ima publike koja će zbog pjesničke riječi izaći iz kuće i uživo poslušati stihove.

Na početku predstavljanja Anja Šovagović-Despot interpretirala je stihove Vesne Parun Ti koja imaš nevinije ruke, pjesme kojom započinje zbirka i koja je dobila najviše čitateljskih glasova. U nastavku večeri izvrsnom je interpretacijom Matoša, Ujevića, Krleže, Šimića, Tadijanovića, Dedića, Ivaniševića i Kiševića umjetnica obogatila književni susret i učinila ga posebnim te na najljepši način proslavila stihove koje će zadovoljna publika još dugo pamtiti. 

Okupljenim se gostima na kraju obratio i Marijo Dominiković naglasivši važnost rada ogranaka i njihova doprinosa u kulturnom životu Hrvatske. Također je istaknuo da je „križevački ogranak svakako jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj, što pokazuje i prekrasna književna večer“.

Urednica je knjige Renata Husinec, a na njoj su radile i Martina Valec-Rebić (grafička urednica, lektura i korektura), Senka Pleše (ilustracije) i Danijela Zagorec (unos tekstova pjesama, lektura i korektura). Ovakvi književni događaji svakako doprinose popularizaciji književne riječi i promociji hrvatske književnosti te nenametljivo poručuju da se očekuju novi susreti.

Vijenac 737

737 - 2. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak