Vijenac 737

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Mia PETRIĆ

PRIX GONCOURT – hrvatski izbor

„Mbougar Sarr jedini od svih finalista slojevito gradi fikciju, prilagođava se svim čitateljima i očito je dobar poznavatelj književnosti, koristi se mnoštvom referencija. Istodobno je društveno angažiran autor, odbija biti samo afrički pisac i ne podliježe egzotizaciji Afrike. O afričkim temama piše jer ih osobno poznaje, ali prije svega je pisac i brani književno stvaralaštvo.“ Tim su riječima 18. svibnja studenti francuskog jezika i književnosti Zadarskog i Zagrebačkog sveučilišta zaključili svoj četveromjesečni angažman i među četvero finalista mladoga francusko-senegalskog književnika Mohameda Mbougara Sarra (1990) proglasili laureatom prvoga hrvatskog izdanja Nagrade Goncourt.

Akademija Goncourt nagradu u Francuskoj dodjeljuje od 1903, međunarodni su izbori započeli u Poljskoj po uzoru na nagradu Goncourt francuskih srednjoškolaca, a danas se inicijativa provodi u tridesetak zemalja. Premijerni hrvatski izbor ujedno je i prvi put da se studentski izbor preklapa s onim Akademijinim, a roman La plus secrète mémoire des hommes na hrvatskom će jeziku objaviti Fraktura, a u njezinoj je knjižari događanje i održano. 

Festival europske kratke priče

Zadar i Zagreb povezat će i ovogodišnje, 21. izdanje Festivala europske kratke priče. Nakon dviju godina hibridnog, pandemijskog formata, kratkopričaška karavana od 5. je do 10. lipnja ponovno na putu, a četrdesetak domaćih i stranih autora, istaknutih imena i novih nada kratke proze, okupit će se kako bi promišljali o središnjoj festivalskoj temi, promjenama u suvremenom društvu. 

Listu gostiju predvodi britanski pisac Hanif Kureishi, koji je na festivalu, ali u digitalnom formatu, sudjelovao i lani, a pridružit će mu se Michael Fehr, Mazem Maarouf, Rumena Bužarovska, Jakuta Alikavazović, Andrea Bajani, Patricia Esteban Erles, Lana Bastašić, Lejla Kalamujić i Danilo Lučić, dok domaće snage predvode Staša Aras, Danijel Žeželj, Nora Verde i Zoran Ferić. 

Ljetna škola latinskog ­jezika

Obrazovno-kulturna ljetna ponuda u jednom od poviješću bogatih gradova dalmatinske obale, Zadru, ovog će srpnja biti obogaćena izvrsnom manifestacijom. Naime, Nadbiskupsko će sjemenište u Zadru na puna dva tjedna, od 18. do 31. srpnja, biti dom Ljetne škole latinskoga jezika i kulture, manifestacije što ju, nadahnuti proučavanjem latinskog jezika i kulture te latinskog nasljeđa uopće, organiziraju zagrebački Fakultet hrvatskih studija i Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca. 

Program je namijenjen učenicima srednjih škola i studentima te mladima do trideset godina koji žele steći osnovno znanje latinskoga jezika, kao i darovitim učenicima željnim stjecanja dodatnog znanja i vještina u govornom latinskom jeziku. Za sudjelovanje, poručuju organizatori, nije potrebno predznanje, no onima s osnovnim poznavanjem latinskog jezika dvotjedni će boravak biti prilika za nadgradnju i napredak.

Vijenac 737

737 - 2. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak