Vijenac 737

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Gea VLAHOVIĆ


 

Zagrebački festival monodrame

Monodrama je nedvojbeno najteža glumačka zadaća, a nakon što su se tijekom pandemije mnogi glumci okrenuli upravo toj kazališnoj formi, Teatar Gavran pokrenuo je Zagrebački festival monodrame, čije je drugo izdanje u Uraniji – prostoru kreacije od 24. do 31. svibnja – prikazalo šest komada u izboru selektorica Maje Šegota, Andree Divić i Dine Vukelić. Ideja je publici ponuditi uvid u mogućnosti i širinu žanrovski itekako raznolike i zanimljive kazališne forme. Publika je uživala u predstavama Mala čuda u izvedbi Sanje Milardović (Teatar Exit i Umjetnička organizacija TeatruM), Bukača u režiji i izvedbi Tee Šimić (Kazališna družina Emma), Dobro došli u klub u izvedbi Silvija Vovka (Kotar Teatar), Pustolovine Baruna Münchhausena Aleksandra Švabića u izvedbi Marka Hergešića (GK Žar ptica), Posljednja Krappova vrpca u izvedbi Georgija Jolevskog iz Makedonskoga narodnog teatra, te Vic o Sizifu Ivana Planinića u izvedbi Karla Mrkše (Umjetnička organizacija Punctum i KunstTeatar). Opširniji tekst o manifestaciji i laureatima donosimo u idućem broju.


Sanja Milardović u predstavi Mala
čuda
Teatra Exit i Umjetničke organizacije TeatruM /
Davor Vuković

 

Beogradsko dramsko pozorište u ZKM-u

Zagrebačku publiku, koja uvijek rado i s iščekivanjem dočekuje gostovanja beogradskih teatara, razveselit će vijest da će Zagrebačko kazalište mladih 3. i 4. lipnja ugostiti Beogradsko dramsko pozorište s čak dvije predstave. Nagrađivana predstava Čitač u režiji Borisa Liješevića, prema motivima romana Bernharda Schlinka, proslavljena filmom Žena kojoj sam čitao, bavi se odnosom odgovornosti i krivnje u kolektivnoj i individualnoj svijesti. Glume Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić. U duhovitoj političkoj satiri Demokracija Josifa Brodskog u režiji Veljka Mićunovića glume Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić.


Premijera predstave Demokratija /
Dragana Udovičić

46. Dani satire Fadila Hadžića

Međunarodni kazališni festival Dani satire Fadila Hadžića, kojim Satiričko kazalište Kerempuh tradicionalno u lipnju zaključuje tekuću sezonu, prikazat će od 3. do 21. lipnja dvanaest predstava iz Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva u izboru Jelene Kovačić.

Festivalska publika uvijek s veseljem iščekuje gostujuće predstave: od inozemnih, ove će godine imati priliku pogledati predstave 64 Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović (Atelje 212, Beograd), Kus petlić redatelja Milana Neškovića (Narodno pozorište Subotica) i Protekcija u režiji Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Sarajevo). Iz Splita na Dane satire dolaze splitski HNK (Kukci… zaustavljena priča Saše Anočića) te Playdrama (Sretna ne bila Helene Petković), a u Zagrebu gostuje i predstava Kad je stao svijet redatelja Vite Taufera (HNK Ivana pl. Zajca i pulski INK).


Vijenac 737

737 - 2. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak