Vijenac 737

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Denis Leskovar


Koncert: INmusic Festival  20-23. lipnja

Mnogo je komplimenata upućeno na adresu najvećeg domaćeg događanja na otvorenom, ne bez razloga; nedavno ga je glazbeni tjednik NME smjestio među dvadeset „najiščekivanijih festivala u ovoj godini“, u društvo britanskog Glastonburyja i kalifornijske Coachelle.

Sama činjenica da je INmusic opstao u eri zahtjevnih (ne)prirodnih i ekonomskih okolnosti razlog je za posebno slavlje, no atraktivna koncertna postava, raspoređena na čak četiri dana, svjedoči o tome da uspjeh nikada nije stvar slučajnosti: pozornice pokraj Jaruna i ove godine ugošćuju prvu svjetsku glazbenu ligu, žanrovski u rasponu od retrorocka i metala do etnopunka, futurističkog popa i afričkog pustinjskog rocka. Zvijezde obljetničkog 15. izdanja su The Killers, koji premošćuju jaz između nezavisnog i stadionskog rocka, istovremeno se naslanjajući na nasljeđe Springsteena i New Ordera. Osim redovnog gosta Nicka Cavea, nastupaju i Deftones, Rival Sons, Amadou & Mariam, Kasabian i drugi, uključujući mnoga zanimljiva hrvatska imena (Je Veux, LHD, Miriiam, Porto Morto). 

Film: Elvis, red. Baz Luhrmann, 2022.

Desetljeća prolaze, ali Kralja rock and rolla nemoguće je svrgnuti s prijestolja. Nakon što je na filmskom festivalu u Cannesu doživio desetominutne ovacije publike, 23. lipnja i u domaće kinodvorane stiže Elvis.

Biografski film o Presleyjevoj karijeri i životu redateljski potpisuje australski filmaš i producent Baz Luhrmann koji je priču o Elvisu – od najmlađe dobi do uspona na vrh – smjestio u kontekst kompleksna pjevačeva odnosa s kontroverznim menadžerom Colonelom Tomom Parkerom (Tom Hanks). Prvi su kritički osvrti pozitivni, uz pohvale Austinu Butleru koji se dobro snašao u nezahvalnoj naslovnoj ulozi. Dodatnu dimenziju suvremenosti tom dugoočekivnom biopicu daje i nova glazba koju izvode neka očekivana (Chris Isaac, Jack White, Måneskin) i manje očekivana imena (Eminem, Ceelo Green, Stevie Nicks).

LP: 4 lica jazza, Jugoton/Croatia Records, 1978/2022.

Bilo koja ozbiljna diskografska kompanija nezamisliva je bez inteligentne reizdavačke „vinilne“ strategije, a na tom polju Croatia Records – prebirući po bogatovj arhivi – pokazuje sve spektakularne rezultate. Izvorno objelodanjen 1978, dvostruki LP 4 lica jazza rezultat je stvaralačke kemije elitne skupine glazbenika (redom sviračkih zvijezda bivše države) koja se u jesen ‘77. okupila pod vodstvom neumornoga hrvatskog jazz-promotora, vibrafonista i skladatelja Boška Petrovića.


Naslovnica albuma 4 lica jazza
supergrupe YU All Stars 1977
ponovno na vinilu

Album je snimljen u Zagrebu, a postava u kojoj su se uz ostale našli gitarist Damir Dičić, bubnjar Ratko Divjak, trubač Duško Gojković i pjevačica Nada Knežević funkcionira besprijekorno u kombinaciji originalnih skladbi i žanrovskih standarda. Materijal je remasteriran s originalnih vrpci, što je zvučnoj slici omogućilo da prodiše novim životom, te i novim naraštajima ukaže na trajnu vrijednost tog kultnog, bezrezervno preporučljivog izdanja.

Vijenac 737

737 - 2. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak