Vijenac 737

Matica hrvatska

MOSTAR  – 24. Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske, travanj–lipanj

Festival s osmijehom

Dragan Marijanović

Brojna festivalska publika, željna kulture nakon dvije godine vrlo reduciranih i po svemu ograničenih sadržaja zbog pandemijskih okolnosti, posjetila je programe 24. Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske koji se održavaju od travnja do lipnja. Visoki je pokrovitelj manifestacije, od ove godine, predsjednik HAZU BiH, akademik Mladen Bevanda. Predsjednica OMH u Mostaru akademkinja Ljerka Ostojić ponosno je naglasila da je Mostarsko proljeće „manifestacija kakvu zaslužuje svaki pravi grad, svaki grad dostojan da se nazove gradom, a Mostar to jest, pa neka grad u programima uživa s osmijehom“. 

Uz brojne uzvanike sreću Festivalu zaželio je i izaslanik predsjednika MH Mire Gavrana gospodarski tajnik Ivica Nuić, a manifestaciju je proglasio otvorenom predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović. 


Nastup sastava Trio Senso


Predstava Na kavici u podne Teatra Gavran

U suradnji Matičina mostarskog ogranka i Umjetničke galerije BiH, koja traje niz festivalskih godina, vidjeli smo veliku likovnu izložbu povijesnog značenja Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici. Ta je gimnazija od utemeljenja potkraj 19. stoljeća pa sve do Drugoga svjetskog rata, i među profesorima i među učenicima iznjedrila niz likovnih imena kojih su djela sačuvana u Galeriji i u njezinu izboru predstavljena. 

Likovne programe Festivala obogatili su svojim izložbama u Galeriji Rondo i mlada akademska umjetnica Anja Marić, izložbom nazvanom Dijete u meni, potom Davorin Briševac svojim pogledima na stalnu borbu između dobra i zla Huda lađa, potom jedna od najnadarenijih grafičarki novijeg vremena u BiH Antonija Gudelj sa sjajnom grafičarskom pričom o etimološkom i semiološkom značenju ribe u kontekstu ljudskih osjećaja od pamtivijeka naslova Semiotika u ribljem kolopletu riječi, a likovne programe okončat će Ivana Ćavar izložbom Na tragu sunca 1. lipnja.

U glazbenim programima čuli smo Napretkov Trio Senso koji je uljepšao otvaranje kratkim gudačkim koncertom, a sopranistica Vedrana Šimić i Milan Lucić, umjetnici iz Tuzle i Zenice, priredili su sjajan koncert prigodno nazvan Hrvatska vokalna lirika, s izabranim skladbama hrvatskih autora 19, 20. i dijela 21. stoljeća, Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca, Krešimira Baranovića, Josipa Hatzea… 


Jedna od najnadarenijih grafičarki novijeg vremena u BiH Antonija Gudelj


Predsjednica Ogranka MH u Mostaru akademkinja Ljerka Ostojić

Kazališni programi pobudili su najveći interes publike, osobito predstava Na kavici u podne Teatra Gavran. Krležinu monodramu Na rubu pameti, samo će on znati koji put zaredom, izveo je sjajni Dragan Despot, HNK Zadar predstavio se komedijom Kredit. Sjajna je bila i mitska predstava Hamlet u selu Mrduša Donja u izvedbi mostarskoga HNK-a, a Narodno pozorište Mostar 3. lipnja ispričat će kazališnu priču nazvanu Bilo jednom... Nastupio je i redoviti sudionik Mostarskog proljeća, ansambl NP RS iz Banja Luke izvedbom komada Hrkači, Lutkarsko kazalište oduševilo je djecu predstavom Mačak u čizmama, a, zanimljivo, neprofesionalni teatar sastavljen od liječnika specijalista izvest će Molièreova Umišljenog bolesnika. No i studenti nastupaju. Riječ je o „povremenoj“ kazališnoj trupi Medicinskog fakulteta SUM-a, koja je, još dok je današnja predsjednica Matičina ogranka u Mostaru bila dekanica i rektorica, tu predstavu uspješno izvodila na festivalima prije desetak godina, te s njom gostovala u svim bosanskohercegovačkim i hrvatskim kazališnim središtima, uz neobično dobre kritike!

Za najmlađe ponovno je priređen redoviti festivalski Dječji dan u suradnji s Cvitkom i udrugom Zdravo društvo, što će reći da se cijelog dana u prostorima Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače sviralo, pjevalo, crtalo i čitalo. U književnim programima predstavljene su knjige Josipa Milića Schopenhauerov pesimizam te Trilogija o Mostaru akademika Ante Miškovića i Alije Cigića, koja obuhvaća tri monografije: Stari most u Mostaru, I to je Mostar, Pa i to je Mostar. Predstavljanje novog romana Josipa Mlakića Na Vrbasu tekija izazvalo je veliko zanimanje i posjet ovdašnjem novootvorenom Klubu čitatelja Ivo Andrić, utemeljitelja Pere Buntića, a jedan vremešni sarajevski župnik, don Luka Brković, predstavio se monografijom U službi Bogu i čovjeku, te se može reći da su i književni programi bili zanimljivi u svojoj sadržajnoj i žanrovskoj raznolikosti.

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Mostaru završavaju 9. lipnja koncertom Sarajevske filharmonije i solista NP Sarajevo.

Manifestaciju su podržali HT Eronet i JP Elektroprivreda HZ HB te Grad Mostar i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kao i Federalno ministarstvo kulture i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vijenac 737

737 - 2. lipnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak