Vijenac 736

Matica hrvatska

METKOVIĆ  – SUSRET S NIVES OPAČIĆ

Riječi – most između današnjega i davnašnjega

Zorana Vekić

Ogranak MH u Metkoviću na radost zavidna broja slušatelja ugostio je 5. svibnja Nives Opačić, jednostavnu, duhovitu jezikoslovku, Kombola našega vremena. Publika je mogla poslušati njezine jezične savjete te uživo ponešto naučiti o hrvatskome jeziku. Prof. Opačić uvodno je rekla: „Hrvatski jezik u javnoj uporabi pratim već četrdesetak godina. Dovoljno dugo da u njemu uočim razne mijene, kroz koje prolazi svaki jezik, no i da se osvjedočim kako su u zadnjih petnaestak godina promjene u njemu sve brže.


Jezikoslovka Nives Opačić s metkovskim učenicima i s moderatoricom, profesoricom Marijom Tomić Veraja

Svekoliko je znanje, pogotovo znanje hrvatskoga jezika i o hrvatskom jeziku, sve manje, a neodgovornost prema pisanoj i izgovorenoj riječi sve veća. Zapravo je u svemu što smo dosad zvali kulturom (a postojala je i jezična kultura) zavladala neka ravnodušnost, neki nehaj i nebriga, a ono što zahtijeva i najmanji napor da se nauči, zaobilazi se i ‘gura pod tepih’. Sve to vrijedi i za hrvatski jezik.“ Osim što je na predavanju otkrila da njezina ljubav prema hrvatskom jeziku i riječima datira još iz ranog djetinjstva, publici je otkrila i brojne savjete kako sačuvati, ali i unaprijediti hrvatski jezik u globaliziranom svijetu. Javnosti poznata po esejima i kolumnama iz lista Vijenac, a široj publici po svojim kvartetima (četirima knjigama koje objedinjuju njezine kolumne objavljivane u Vijencu posljednjih dvadeset godina), profesorica je predstavila svoju knjigu Završne riječi, ipak (MH), ukazujući da nas riječi okružuju, ali nas i povezuju – one su most između nas današnjih i onih davnašnjih (i riječi i ljudi). Moderatorica prof. Marija Tomić Veraja osvrnula se na nekoliko tekstova iz knjige te ponudila publici mogućnost pitanja otvorenog tipa.

Naslovivši rubriku u Vijencu Rakova djeca prof. Opačić potaknula je na promišljanje o svim mogućnostima sastanaka i rastanaka s njom ukoričenih u knjige. „Rado ćemo joj biti vjerni suputnici“, rekla je predsjednica OMH u Metkoviću Zorana Vekić. U razgovoru s povodom sudjelovao je i glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković.

Vijenac 736

736 - 19. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak