Vijenac 736

Druga stranica

Dvanaest nagrada odlazi u ruke trinaestero dobitnika za najviša umjetnička ostvarenja

Poznati dobitnici nagrade Vladimir Nazor

Redakcija


Objavljena su imena dobitnika nagrade Vladimir Nazor za 2021, najviše državne nagrade u području kulture i umjetnosti Republike Hrvatske, a koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja i to u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. 

Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo u književnoj kategoriji dobio je istaknuti hrvatski romanopisac, televizijski i filmski scenarist Hrvoje Hitrec, autor brojnih djela za djecu i mladež, među ostalim i legendarnih Smogovaca. Hrvatska čembalistica Višnja Mažuran, koja je karijeru ostvarila i izvan domovine, dobitnica je životne nagrade u kategoriji glazbe, dok je u filmskoj kategoriji nagrada pripala uglednom filmskom kritičaru i redatelju, uredniku na Prvom programu Hrvatskoga radija Petru Krelji. Kazališni redatelj Ivica Kunčević dobitnik je nagrade za životno djelo u kazališnoj umjetnosti, dok je nagrada za životno djelo u kategoriji likovne i primijenjene umjetnosti pripala 94-godišnjoj hrvatskoj fotografkinji Slavki Pavić – njezini se radovi ubrajaju u antologiju hrvatske fotografije. Đuro Mirković, hrvatski arhitekt čija zdanja krase hrvatske gradove, od kojih je među najpoznatijima Mamutica u Novom Zagrebu, dobitnik je nagrade za životno djelo za arhitekturu i urbanizam. 

Godišnja književna nagrada pripala je višestruko nagrađivanu pjesniku i romanopiscu Ivici Prtenjači za roman Sine, idemo kući u kojem se Prtenjača bavi odnosom sina i oca koji umire od neizlječive bolesti, a kritika ga je već proglasila jednim od najboljih romana objavljenih prošle godine. Dobitnica godišnje nagrade za glazbu, za operne uloge u 2021. godini, mezzosopranistica je Dubravka Šeparović Mušović, prvakinja Opere HNK-a u Zagrebu, a filmska redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović primit će godišnju nagradu Vladimir Nazor za film Murina. Ambiciozan film o odrastanju već je nanizao nagrade i publike i kritike na brojnim festivalima. 

Televizijski, filmski i kazališni glumac koji je odigrao više od 150 uloga, Siniša Popović, ovogodišnji je dobitnik godišnje nagrade za kazališnu umjetnost, odnosno ulogu Henrika u drami Kad svijeće dogore Sandora Maraija, a za izložbu Arhipelag u Muzeju suvremene umjetnosti nagrađen je Matko Vekić, istaknuti suvremeni hrvatski slikar. 

Za projekt obnove Providurove palače u Zadru, svečano otvorene prošlog mjeseca, godišnju nagradu za arhitekturu i urbanizam primit će ugledni arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić. 

Odluku o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2021. u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti na sjednici je donio odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića. 

Nagrade će biti dodijeljene na svečanosti 19. lipnja, uz izravni prijenos Hrvatske televizije.

Vijenac 736

736 - 19. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak