Vijenac 736

Matica hrvatska

ZABOK  – IZLOŽBA

Ljepota iz majčinih ruku

Darko Fiket

U Gradskoj knjižnici K. Š. Gjalski u Zaboku ususret Majčinom danu otvorena je 10. samostalna izložba Danice Posavec Majčine ruke, koju su organizirali Ogranak MH u Zaboku i Gradska knjižnica.

Okupljene je pozdravila Branka Tuđa Kanceljak, ravnateljica knjižnice, izrazivši zadovoljstvo vizualnog izričaja radova izložbe te uputila poziv na dalju suradnju. Potpredsjednica Ogranka Tina Marušić istaknula je: „Svibanj je mjesec posvećen majkama. Majka je imenica koja doista nema zamjenice. Sjetimo ih se znakom pažnje, molitvom, uspomenama kojima su obilježile naše djetinjstvo, odrastanje… čitav život! A danas imamo priliku ovim radovima obnoviti ta sjećanja i vratiti se u dane odrastanja.“


Slika Danice Posavec na izložbi Majčine ruke

Vesna Pušelj, povjesničarka umjetnosti, kazala je da slikarica Danica ovom izložbom želi prenijeti slike iz sjećanja nekih prošlih vremena mlađim generacijama uz nostalgiju i poštovanje prema majkama i bakama koje su vrijednim rukama uljepšavale tada skromnu i tešku svakodnevicu, od tkanja platna, vršenja žita, vodenice, oranja… „Njezin karakterističan način slikanja vidljiv je u kratkim potezima kista, nikad s previše boje, kojim stvara umjereni impasto namaz. Često velike plohe zelene boje razbija sitnim bijelim potezima kista. Dojam koji ostavljaju njezine slike uvijek je pun topline i ljubavi. Njezini idilični pejzaži pozivaju nas da u svojim sjećanjima pronađemo neko drago mjesto iz djetinjstva i uhvatimo na tren miris trave u kasno proljeće“ – zaključuje Vesna Pušelj, koja je i otvorila izložbu. Okupljenima se obratila autorica Danica Posavec, zahvalivši svima na dolasku i kazavši kako se izložbom želi prisjetiti malih ali dragih uspomena koje bude nostalgiju za proživljenim trenucima obiteljskog odrastanja i života na selu. U programu su nastupili Damir Kukavica, Marta Pušelj i Barbara Futivić.

Vijenac 736

736 - 19. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak