Vijenac 736

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Petra MIOČIĆ MANDIĆ

Trilogija gubitnika

Na godišnjicu njegove smrti, ili samo 15 dana prije 54. obljetnice njegova rođenja, iz manufakture vrsnih poznavatelja književnosti, nakladničke kuće Disput, 4. je svibnja izašla zbirka drama Trilogija gubitnika hrvatskog redatelja, dramskog pisca i glumca Saše Anočića.


Naslovnica knjige
Saše Anočića

Za nju je priređivač Jasmin Novljaković među brojnim njegovim radovima odabrao tri: Smisao života gospodina Lojtrice, Kauboje i Niko i Ništ’ (GospOUdinNOUbadi). U tekstovima se ne ističe samo autorov kredo da umjetnost ne uljepšava stvarnost nego prikazuje okrutnu istinu već i Anočićeva sposobnost stvaranja živopisnih likova koji prelaze iz brutalno iskrenih u empatične osobnosti, razvijaju svoje gubitničke životne priče i gledaju na život kao na veliku metaforu. Knjiga, s pogovorom književnice i dramske spisateljice Marine Vujčić, predstavljena je u nedjelju 8. svibnja u Teatru Exit, na pozornici na kojoj su posljednjih godina igrale neke od najuspješnijih predstava prerano preminula umjetnika.

GUMBEKOVI DANI

Predstavom Mala zemlja za veliko platno redatelja Ivana Gorana Viteza, šaljivim kabaretom koji tematizira hrvatsku filmsku industriju, 13. svibnja otvorena je manifestacija Gumbekovi dani. Prigodno, za 15. izdanje manifestacije, Histrionski će dom ugostiti jednako toliko predstava posvećenih kabaretu i onih koje u svojoj formi imaju kabaretske inačice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Prizor iz predstave Mala zemlja za veliko platno /
Izvor histrioni.hr

U konkurenciju za nagradu bit će predstave Don Quijote od Hrvatske, Psi, pare, pištolji, Moderna Afrodita, Karaoke show, Razbijeni vrč, A onda je nešto puklo, Hrvatske vile i vještice, Svinje, Anton Žic, baba i harmonika, Sarajevski kabare, Stanko i Oliver, Dvojac bez kormilara, Ja sam dama, Šund naš svagdašnji, a nakon svečane dodjele nagrada 28. svibnja na pozornici će ponovno biti izvedena predstava kojom su Dani dva tjedna ranije i otvoreni.

LockClown u Gervaisu

Dana 27. svibnja u opatijskom centru Gervais premijeru će imati komedija Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca LockClown. Premda naslov sugerira, a kratak opis o zatvorenosti triju klauna u nedefiniranom prostoru i njihovoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja koji je promijenio njihove sudbine i zabranio im osnovno pravo na scenski nastup dodatno podcrtava suvremenost teme, predložak nije pandemijsko čedo.


Priprema za predstavu LockClown /
Snimio Dražen Šokčević

Predstava je, naime, nastala na motivima tekstova Angela Cechelina, jednog od najvećih i najvažnijih futurističkih autora tršćanske scene i talijanskoga glazbenog kazališta, no nemoguće je ne promatrati je u kontekstu suvremene umjetnosti, trenutka i kazališta. Režiju i adaptaciju teksta potpisuje Davide Calabrese, scenografiju i kostimografiju radio je Ivan Botički, a za glazbu je zaslužan Anselmo Luisi. U predstavi glume Elvia Nacinovich, Bruno Nacinovich i Stefano Surian.

Vijenac 736

736 - 19. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak