Vijenac 736

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Mirta ŠPOLJARIĆ

Lav Mirski u Osijeku

Sopranistica Elisabeth Stemberg, studentica Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, laureatkinja je ovogodišnjeg jubilarnog 10. međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski. Opernim arijama Mozarta, Verdija i Mercadantea osvojila je sveukupni žiri, otpjevavši i glasovitu ariju Kraljice noći.

Natjecanje je održano od 6. do 8. svibnja u Osijeku, pod imenom istaknutog dirigenta, pedagoga, ravnatelja osječke Opere i pokretača osječkoga glazbenog života Lava Mirskog. Stručni ocjenjivački žiri iz Hrvatske, Mađarske, SAD-a, Srbije i Rumunjske okupio se u Osijeku i ocjenjivao izvedbe natjecatelja koje su pristigle online putem (snimke). I ove godine prijavio se velik broj kandidata u nekoliko kategorija koje obuhvaćaju učenike srednjih škola, studente pjevanja te mlade pjevače do 32 godine, a zanimljivo je i postojanje kategorije mjuzikla. Mirski uvijek privlači velik interes mladih pjevača pa ih je i ove godine bilo iz čitave Hrvatske, zatim Slovenije, Srbije, Švicarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Češke i Mađarske.

Simfonije i jazz

Simfonija betona i željeza naslov je izložbe koja će do 2. lipnja biti otvorena posjetiteljima u Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu. Riječ je o izložbi vizualnog umjetnika i džezista Vedrana Ružića koja na originalan način spaja dvije autorove ljubavi – likovnost i glazbu – ali donosi i autobiografske elemente te umjetnički odraz kritike devijantnih pojava u današnjem društvu.

Vedran Ružić već je poznat brodskoj publici, kao i njegova poetika svojevrsnoga suvremenog Gesamtkunstwerka, a za izložbu u Slavonskom Brodu stvorio je tri nova rada iz ciklusa Crteži žalbi prilagođena prostoru Galerije. Uz otvaranje izložbe 13. svibnja Ružić priređuje koncert sa svojim jazz triom i izvedbama glazbe sa solističkog albuma Šest metara koji je dio autorova istoimenog multidisciplinarnog projekta. Nakon Slavonskog Broda, izložba će tijekom lipnja gostovati u Gradskom muzeju u Vukovaru.

Europski zvukolici

Iako je potekla i ostala duboko usađena u svoje folklorne korijene, prošlo je vrijeme kada je tambura slovila za isključivo tradicijski instrument. Višedesetljetnim upornim radom i zaslugama s više strana hrvatske umjetničke glazbene scene, uključujući djelatnost Tamburaškog orkestra HRT-a te osnivanje studijskih programa pri akademijama u Zagrebu i Osijeku, tambura danas ima sve prepoznatljiviji status umjetničkog instrumenta.

A tomu je pridonijelo stvaranje nove i kvalitetne umjetničke glazbe za tamburu, počevši intenzivnije još od Adalberta Markovića, pa do Tomislava Uhlika, koji ovoga mjeseca promovira najnovije diskografsko izdanje posvećeno tamburi. Riječ je o albumu Europski zvukolici u izdanju Cantusa, koje sadržava 24 parafraze na teme europskih naroda kao minijature za bisernicu, brač i klavir te jednu skladbu za tamburaški ansambl. Skladbe su praizvedene 2020. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a sada će biti dostupne glazbenoj javnosti.

Vijenac 736

736 - 19. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak