Vijenac 736

Film

FILM IZDVAJA

Janko Heidl

31. Dani hrvatskog filma

Smotra, probrani pregled godišnje produkcije hrvatske kinematografije svih vrsta i rodova osim cjelovečernjeg igranog filma, 31. Dani hrvatskog filma održani su u zagrebačkom kinu Tuškanac od 10. do 14. svibnja, osam mjeseci nakon prethodnih, priređenih u rujnu 2021.


Atmosfera festivala /
Snimio Samir Cerić Kovačević

Već dulje vrijeme razmjerno zasjenjeni drugim, u međuvremenu pokrenutim festivalima, Dani hrvatskog filma ne uspiju uvijek ostvariti svoju temeljnu predstavljačku nakanu, jer autori i producenti katkad odluče ne prijaviti filmove ili ih u posljednji trenutak povlače, kako bi ih sačuvali za drugu, medijski zanimljiviju, konjunkturniju priredbu, na što se ove godine ponovno požalila aktualna umjetnička direktorica Diana Nenadić. Ako i nije bio reprezentativno zaokružen, program 31. DHF-a, na koji je ulaz i dalje slobodan, a publike nije nedostajalo, bio je bogat odličnim i zanimljivim ostvarenjima (ukupno 72) svih grana, od temeljito izdjeljanih radova opsežnijeg proračuna, do živih iskaza i nadahnutih istraživanja onih besproračunskih, kojima su, pojednostavnjeno rečeno, za dojmljiv slikopis dovoljni mobitel i soba.

Laureat DHF-a Tvornice radnicima Srđana Kovačevića

Grand Prix 31. DHF-a osvojio je već ugledan i međunarodnim priznanjima lovoren cjelovečernji dokumentarni film Tvornice radnicima Srđana Kovačevića, pozoran prikaz teškoća samoupravljačkih nastojanja u ivanečkoj tvornici alatnih strojeva ITAS-Prvomajska, gdje su se radnici u plavim kutama svojedobno othrvali pretvorbenoj propasti.

 


Dobitnici nagrada 31. DHF-a /
Snimio Samir Cerić Kovačević

 

Tvornice radnicima nagrađene su i kao najbolji dokumentarni film, a laureati su ostalih rodova animirani Vidiš li ih ti? Brune Razuma, eksperimentalni Žene minorne spekulacije Nicole Hewitt, igrani Jesen našeg ljeta Karla Voriha i namjenski Kaskader – Rolo Rina Barbira. I Nagrada publike i Zlatna uljanica, nagrada žirija Glasa koncila djelu koje „bolje i prepoznatljivije od drugih promiče pozitivnu poruku, tj. etičko svjetlo u aktualnome trenutku života“ dodijeljeni su dokumentarnom filmu Veće od traume Vedrane Pribačić, koji je s igranim Markom Marka Šantića podijelio i Nagradu za etiku i ljudska prava. Dodijeljeno je još desetak nagrada.

Producentici Ankici Jurić Tilić Nagrada Grada Zagreba

Nagradu Grada Zagreba dodjeljuje Gradska skupština za najviše zasluge i postignute rezultate u raznim područjima društvenog života. Ovogodišnja je dobitnica iz područja kinematografije Ankica Jurić Tilić, istaknuta producentica tvrtke Kinorama iza koje je tridesetak cjelovečernjih i isto toliko kratkih filmova te nekoliko serija što su osvojili brojne nagrade, u nas i u inozemstvu. Najnoviji su uspjesi igrani filmovi Zbornica Sonje Tarokić i Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea te serija Područje bez signala Dalibora Matanića.

Vijenac 736

736 - 19. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak