Vijenac 736

Matica hrvatska

VIS  – PREDSTAVLJANJE DVOBROJA HRVATSKE ZORE

Čuvanje i prenošenje tradicije

Dobrila Cvitanović

U tjednu obilježavanja 11. Noći knjige i blagdana sv. Jurja, u povodu Dana grada Visa 23. travnja pred punom dvoranom Gradske knjižnice i čitaonice predstavljen je novi broj, 87/88, Hrvatske zore. U velebnom izdanju s temom obnovljenih orgulja u župnoj crkvi Gospe od Milosrđa na Spilicama kroz sadržajne priloge obuhvaćena su važna događanja u gradu i na otoku Visu, pa i dalje, od Vele Gospe i Božića 2021. do Uskrsa i Dana Grada.


Uz predstavljanje Hrvatske zore i proslave 180. obljetnice MH nastupili su i učenici čitajući na „viškimu jaziku“

U okviru proslave 180. obljetnice Matice hrvatske, kojoj je bila posvećena svečarska večer, posebna pozornost u listu posvećena je sljedećim obljetnicama – 30 godina od ponovnog osnutka Ogranka MH u Visu, i tiskanju prvog broja Hrvatske zore, o Božiću 1991, trideset godina od početka Domovinskog rata, ali i trideset godina od odlaska jugovojske iz Visa 1992, 50. obljetnici Hrvatskog proljeća, kroz sjećanja i posjet izložbi Sedamdesetprva u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Zora donosi i čestitku za 70. obljetnicu suradnicima iz Hrvatske matice iseljenika. Svima onima koji su trudom i žrtvama zaslužni za sve te velike događaje, odužujemo se sjećanjem i ponosom. Nova Zora obiluje i brojnim kvalitetnim prilozima naših suradnika i pjesnika iz Visa i ogranaka diljem Hrvatske, pa i inozemstva.

Hrvatsku zoru predstavile su predsjednica OMH u Visu Dobrila Cvitanović i Katja Tresić Pavičić, uz nastup Župnog zbora Gospe od Milosrđa u Visu, te već poznatih viških pjesnika Rine Repanić Gotal i Tonka Božanića Pepeta i učenika 5. razreda Osnovne škole Vis, koji su govorili svoje pjesme na „viškimu jaziku“ posvećene svome škoju i prirodi. Dvoje od onih čije smo radove objavili isti su dan otputovali na Šoltu s prof. Ivom Živković, potpredsjednicom Ogranka, na predstavljanje uživo svojih radova na završnici 24. pjesničke smotre Čamorejudi.

Druženje uz lijepu riječ zaključio je pjesnik Pepe izvevši tog dana napisanu pjesmu posvećenu velikome jubileju Matice hrvatske. Večer je završena neformalnim druženjem uz Viške cvite, tradicionalni viški kolač, čiji recept donosimo na kraju lista u rubrici Svi gušti viški spizi. Tradicija na Visu čuva se i prenosi kako u nematerijalnoj tako i u materijalnoj kulturnoj baštini. 

Vijenac 736

736 - 19. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak