Vijenac 736

Matica hrvatska

PREDSTAVLJEN PROGRAM ĐARDIN ČITANJA, Kaštel Lukšić, 12. svibnja

Čitanje s piscima i glumcima

Piše Mili Novak

Slijedeći svrhu i zadaću Matice hrvatske, Ogranak MH u Kaštelima i Gradska knjižnica Kaštela osmislili su jedinstven projekt za poticanje, čitanje i promicanje kulture čitanja

-

U kaštelu Rušinac u Kaštel Lukšiću 12. svibnja predstavljen je program ovogodišnjeg Đardina čitanja. Program su predstavili Mili Novak, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kaštelima i Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela.

Đardin čitanja jest književna manifestacija za poticanje čitanja koju organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Kaštelima i Gradska knjižnica Kaštela u suradnji s kaštelanskim školama.

Prema programu Đardina čitanja šest kaštelanskih škola (pet osnovnih i jedna srednja) tijekom šest dana (utorkom i četvrtkom od 17. svibnja do 2. lipnja) predstavit će svoj program čitanja na hrvatskom i stranom jeziku u trajanju po 45 minuta u kaštelanskim đardinima. Programe će ocjenjivati stručni ocjenjivački sud, a u sklopu programa organizirat će se Đardin čitanja s glumcem i Đardin čitanja s piscem.


Mili Novak, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kaštelima i
Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela

Ideja je ovogodišnjeg Đardina čitanja da djeca iz kaštelanskih škola pripreme i predstave svoje programe čitanja po kaštelanskim đardinima i da se na taj način potiče čitanje. Priređivanje čitanja s piscem i s glumcem dat će dodatnu dimenziju i poticaj na čitanje djeci i mladima te, nadamo se, svim uzrastima. Detaljan program Đardina čitanja možete pogledati na e-adresi www.matica.hr/ogranci.

Gosti su Đardina čitanja s piscem i glumicom književnik Miro Gavran i njegova supruga glumica Mladena Gavran.

Miro Gavran suvremeni je hrvatski pisac. Djela su mu prevedena na četrdeset jezika, a knjige su mu objavljene u 250 različitih izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegove drame i komedije imale su više od četiristo kazališnih premijera diljem svijeta i vidjelo ih je više od četiri milijuna ljudi. Sa suprugom Mladenom Gavran 2002. osniva Teatar Gavran, u kojemu je Mladena voditeljica, glumica i povremeno redateljica. Mladena Gavran dobitnica je petnaest kazališnih nagrada. 

Gosti Đardina čitanja s glumcima su Monika Vuco Carev i Ivan Baranović.

Monika Vuco Carev stalna je članica ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu od ožujka 2021. Ivan Baranović osnivač je i umjetnički voditelj kazališne družine Ritam igre. Od 2017. pridružuje se Crvenim nosovima – klaunovima doktorima kao animator/klaun, gdje pohađa brojne međunarodne edukacije, predavanja te radionice iz područja komedije i skeča.

Vijenac 736

736 - 19. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak