Vijenac 736

Kazalište

Uz 19. BOK fest, Bjelovar, 29. travnja–11. svibnja

Bjelovar postao grad glumaca

Ivan Ožegović

U Bjelovaru se od 29. travnja do 11. svibnja po 19. put održao BOK fest. Bjelovarski odjeci kazališta kazališni je festival čiji je osnivač i direktor Goran Navojec.
Ovogodišnje izdanje može se pohvaliti zavidnom selekcijom predstava. Najzvučniji su naslovi Sjećaš li se Doli Bel Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstava Radoslava Milenkovića Naši dani, koja je u Bjelovaru izvedena 1862. put.
Festival je otvoren višestruko nagrađivanom predstavom HNK-a u Varaždinu Matijaš, Grabancijaš, Dijak redatelja Krešimira Dolenčića s Deom Presečki u glavnoj ulozi.
Prije same predstave festival je otvorio Vedran Mlikota, koji se našalio na račun Gorana Navojca i njegove spriječenosti da bude na otvaranju. Kao i svake godine, tako i ove, Mila Elegović otvaranje je popratila pjesmom u stilu Marilyn Monroe. Cijeli festival protekao je u znaku sjećanja na nedavno preminula tehničkog direktora Tihomira Vondru.


Glumci su nakratko postali knjižničari u Knjižnici Petra Preradovića u Bjelovaru / Snimila Marina Brestovečki MARKOCI

Prestanak pandemije i ublažavanje mjera uvelike su utjecali na interes za predstave, tako da su pojedine rasprodane i prije početka festivala, a sveukupno se ovogodišnje izdanje može pohvaliti rekordnom prodajom karata i sa sedam potpuno rasprodanih predstava.

Selektor Ivan Ožegović kaže: „Najveći je interes bio za predstave Gruntovčani Kazališta Kerempuh, Sjećaš li se Doli Bel i Jel’ tako, Zorane Kazališta Moruzgva. Doduše dogodila se smiješna situacija jer je dio ljudi navalio na karte za Jel’ tako, Zorane misleći da je to politička satira na predsjednika Zorana Milanovića. Na svu sreću nitko se nije bunio kad su shvatili da predstava nije o tome.“

Publika je mogla birati između komičnih predstava u velikoj dvorani preko predstave Male scene Aut, koja je i za djecu i za odrasle, pa sve do komornih predstava kao što su Prizori ili dramskih klasika kao što je Leda HNK-a u Zagrebu.


Glumačka moto alka
u centru Bjelovara privukla je veliku pozornost građana / Snimila Marina Brestovečki MARKOCI

Osim velikog raspona kvalitetnih i raznolikih predstava kojima se BOK fest može pohvaliti, važno je posvetiti prostor popratnom programu, kojim se na neobičan način uspije doprijeti i do publike koja ne ide redovito u kazalište.
U Bjelovaru se održava jedina na svijetu Izložba glumaca. Specifičan i inovativan je to performans prema ideji Špire Guberine u kojem glumci sjede u izlogu salona pokućstva. Jedinstvena je to prilika za Bjelovarčane da se fotografiraju sa svojim omiljenim glumcima.
Nakon toga u suradnji s Knjižnicom Petar Preradović iz Bjelovara održana je akcija Glumci knjižničari. U poslu knjižničara nakratko su se okušali glumci Siniša Ružić, Marija Škaričić, Zijad Gračić, Alen Liverić, Kristijan Ugrina, Alen Liverić i Katarina Madirazza te su osim usluživanja korisnika podijelili svoje knjiške preporuke. Cilj je te akcije poticanje i promidžba čitanja, a glumci su uključeni jer iz prve ruke mogu govoriti koliko im je čitanje važno u poslu.
Subotnje prijepodne u Bjelovaru itekako je sadržajno jer se održala i Glumačka moto alka. Slično je to Sinjskoj alci, samo što se na BOK festu održava bez konja, osim motornih. Bjelovarski je motoklub White City Riders organizator, a posebna atrakcija nagrada za pretposljednje mjesto, koju je ove godine dobio Enis Bešlagić
U nedjelju je održan rukometni BOK fest turnir. Bjelovar, poznat kao grad glumaca, nekada je bio grad rukometa, tako da je turnir otvoren prisjećanjem na 50. obljetnicu osvajanja Kupa europskih šampiona. Rukometni turnir završava utakmica između ekipe političara i ekipe glumaca.
Od popratnih sadržaja treba istaknuti predstavljanje knjige Sanje Nikčević i Retro Party, uz još jednu sportsku aktivnost – kuglanje.
Grad Bjelovar živi uz BOK fest. Osim kazališnih predstava pregršt je aktivnosti kojima se gradu želi darovati osjećaj kazališta i izvan prostora izvođenja predstava, te se stoga u Bjelovaru mogu vidjeti glumci, sportaši i političari koji dolaze makar nakratko ne bi li upili dio čarobne kazališne atmosfere.
Redoviti je gost BOK festa glumačka legenda Bogdan Diklić, rođeni Bjelovarčanin, koji ponekad preuzme dužnost dodjeljivanja pečatnjaka grada Bjelovara na kraju predstava.
Običaj je to koji je ustanovio Goran Navojec kako bi se nagradili posebno odabrani kolege glumci. Prema riječima direktora festivala, za dobivanje pečatnjaka „jedini je kriterij da nema kriterija“.

Vijenac 736

736 - 19. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak