Vijenac 735

Književnost

UZ 26. DANE ANTUNA ŠOLJANA, Rovinj, 8–9. travnja

Trajni zagrljaj pisca i grada

Piše MARKO GREGUR

26. Dani Antuna Šoljana uz zanimljiv i bogat program bili su posvećeni temi Hrvatska žanrovska književnost. Poetika i praksa

-

Poneki manji gradovi imaju sreću biti obilježeni velikim piscem, kao što i poneki pisac ima sreće biti obilježen, ali i obilježavan u tom gradu. Uobičajeno je riječ o rodnom gradu ili gradu u kojem je pisac proveo najveći dio života, ali ponekad se dogodi veza između umjetnika i grada, čak i ako je taj došljak koji u gradu i ne živi sve vrijeme. Takav je slučaj s Rovinjem i Antunom Šoljanom, na čijoj su kući Grad Rovinj i Društvo hrvatskih književnika postavili ploču na kojoj stoji: „U ovoj kući živio je i radio Antun Šoljan, hrvatski književnik“.

Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja i Društvo hrvatskih književnika, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Grada Rovinja, ove su godine po 26. put organizirali književno-znanstvenu manifestaciju Dani Antuna Šoljana, koja je književnim, ali jednako tako i kazališnim, kao i glazbenom programom dostojno obilježila sjećanje na književnika. Manifestacija je otvorena 8. travnja u Multimedijalnom centru, gdje su književni susret naslovljen Vidimo se u knjižnici! / Ci vediamo in biblioteca! s učenicima rovinjskih gimnazija imali Pavao Pavličić i Julijana Matanović. Susret je vodila Melita Jurkota iz POU Grada Rovinja.


Rodni grad Antuna Šoljana u njegovu je čast nakratko postao domom hrvatskih umjetnika / Snimio Dražen Družetić

Tema ovogodišnjih Dana bila je Hrvatska žanrovska književnost. Poetika i praksa, a povod za njezin izbor novo izdanje knjige koja Šoljana predstavlja u malo komu poznatu svjetlu – kao pisca kriminalističkih romana. Roman Osumnjičeni, koji je uredila njegova kći Maja Šoljan, objavila je izdavačka kuća Vuković & Runjić. Uz urednicu, knjigu su predvečer 8. travnja u Multimedijalnom centru predstavili akademik Pavao Pavličić, autor pogovora, Mario Kolar, koji je knjizi napisao predgovor te Tomislav Brlek.

Roman je tijekom 50-ih u nastavcima izlazio u Globusu, a zatim je 1960. objavljen kao roto-izdanje, pod pseudonimom, rekla je Maja Šoljan, dodavši da se sjeća da ga je tada držala u rukama, ali ne i čitala. Na prošlogodišnjim Šoljanovim danima pažnju na to djelo skrenuo joj je upravo Kolar, koji je tad u znanstvenom dijelu programa održao i predavanje u kojem se toga dotaknuo pa je dogovoreno da se objavi kako bi bio dostupan današnjim čitateljima. Pavličić je istaknuo da roman sadrži sva važna obilježja kriminalističkog žanra, s uspješno postavljenom osnovnom zagonetkom – tko je i zašto počinio zločin, a dao je i uvjerljiv prikaz hrvatskog društva u prvim godinama nakon Drugoga svjetskog rata, što ga čini višeslojnim.

Mario Kolar ocijenio je da su Šoljanovi Osumnjičeni zaslužili to izdanje ponajprije zato što je riječ o odličnom krimiću, ali i zato što je početna točka kontinuiteta tog žanra u nas i jer je tek od Šoljana kriminalistički roman u pravom smislu riječi zaživio u hrvatskoj književnosti. Tomislav Brlek ukazao je na autorovu svijest o žanru u koji je zakoračio. Tako npr. likovi u romanu na nekoliko mjesta diskretno raspravljaju o tome koliko krimić može vjerno prikazati dramatične situacije poput ubojstava, a metatekstualnost je prisutna i u kasnijim njegovim djelima. Prvi dan programa završio je kazališnom predstavom Realisti Teatra Exit, koju je režirao Matko Raguž, a igraju je Nika Ivančić, Domagoj Ivanković, Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović.

Drugi dan, 9. travnja, tradicionalno je počeo postavljanjem vijenca ispod spomen-ploče na Šoljanovoj kući u ulici Pod lukovima. Osim gostujućih književnika i znanstvenika, sudionika znanstvenog kolokvija, prisustvovali su i učenici Srednje škole Zvane Črnja, koji su održali kratki recital, kao i zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja David Modrušan. U ime Društva hrvatskih književnika vijenac je postavio član upravnog odbora Ivica Matičević, koji je zahvalio rovinjskim organizatorima na svemu što čine kako bi se sudionici dobro osjećali, kao što se u njihovu gradu dobro osjećao Šoljan. Program je nastavljen književno-znanstvenim kolokvijem Hrvatska žanrovska književnost. Poetika i praksa koji je moderirao Ivica Matičević.

Nakon pozdrava dogradonačelnika Modrušana održan je niz izlaganja: Mario Kolar predavanje je naslovio Šoljanov kratki izlet u krimić, Julijana Matanović odgovarala je na pitanje Što je Rudi Grabar savjetovao Tribusonovoj generaciji?, dok je Ivica Matičević usporedio dva romana, u izlaganju Na granicama avanture i krimića: Hitrecov Špilberg i Pavičićeva Crvena voda. Magdalena Dyras, profesorica na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu, izlagala je temu Krimić kao tekstualni hibrid. Posljednje putovanje u Beč Irene Vrkljan, Tomislav Brlek dao je zanimljiv prikaz naslovljen kao Slamnigova Bolja polovica hrabrosti – pitanje žanra, dok je Lada Žigo Španić fokus usmjerila na suvremene medije, u predavanju Zašto mediji ignoriraju suvremene domaće krimiće?

Dubravka Crnojević Carić bavila se dvojicom autora u izlaganju Igre oko ljubića i krimića kod Ranka Marinkovića i Marijana Matkovića, a Tihomir Glowatzky bavio se Fabriom i Grassom u izlaganju Recepcija povijesnih romana Nedjeljka Fabrija u Njemačkoj s osvrtom na Limeni bubanj Günthera Grassa.

Zanimljiv i bogat program 26. Dana Antuna Šoljana, tijekom kojeg su se svi osjećali kao gosti grada koji je prigrlio svoga pisca, završio je koncertom RundeK eKo Kvarteta u kazalištu Antonio Gandusio.

Vijenac 735

735 - 5. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak