Vijenac 735

Matica hrvatska

GRUDE  – 59. ŠIMIĆEVI SUSRETI

Prevesti djela A. B. Šimića na najvažnije svjetske jezike, čovječno „ići ispod zvijezda“

Srećko Mikulić

Književno-kulturna manifestacija 59. Šimićevi susreti svečano je otvorena u ponedjeljak 25. travnja u Drinovcima, rodnom mjestu pjesnika Antuna Branka Šimića. Na početku programa sve prisutne pozdravio je župnik u Drinovcima fra Josip Mioč te zaželio dobrodošlicu uz kratku molitvu.

Predsjednik Organizacijskog odbora 59. Šimićevih susreta, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj prigodnim govorom obratio se nazočnima i pružio svesrdnu potporu održavanju manifestacije. Istaknuo je važnost književnog stvaranja Antuna Branka Šimića i potaknuo na očuvanje Šimićevih susreta među mlađim generacijama.


Luko Paljetak

Ovogodišnju manifestastaciju otvorio je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. Govorio je o važnosti manifestacije istaknuvši izniman doprinos A. B. Šimića hrvatskom pjesništvu i književnosti i pozvavši da se njegova djela prevedu na najvažnije svjetske jezike kako bismo ga „učinili planetarnim“.

Tom prigodom u župnoj crkvi u Drinovcima održan je koncert Zbora glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara (zborovođa mo. don Dragan Filipović). Nastupile su Monija Jarak-Mikulić, mezzosopran, i Marijana Pavlović, glasovir, te komorni sastav mostarskoga Tamburaškog orkestra.


Stijepo Mijović Kočan

Program je nastavljen 27. travnja u Mostaru u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Poetskim kolažom o Antunu Branku Šimiću, predstavljanjem knjige Izabrane pjesme Antuna Branka Šimića s ilustracijama Andrijane Mlinarević-Cvetković te polaganjem cvijeća na spomenik A. B. Šimića u Mostaru.

U povodu dana svečanog zatvaranja manifestacije 29. travnja u osnovnim školama i u Srednjoj školi u općini Grude organiziran je susret književnika s učenicima. U župnoj crkvi u Drinovcima održana je sveta misa zadušnica za Antuna Branka i Stanislava Šimića, a nakon mise kod spomenika Antuna Branka i Stanislava Šimića položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, čime je odana počast preminulim književnicima.

U Peći Mlinima, ispred Ravlića pećine, priređena je svečana akademija u čast braći Šimić, koja je obuhvatila raznolik program. Prisutnima se prigodno obratio esejem o Antunu Branku Šimiću hrvatski književnik, akademik Luko Paljetak. Naglasio je važnost Šimićeva književnog stvaranja. Kada govori o pjesniku Šimiću, ističe kako je potrebno mladima što češće pružiti poeziju, pogotovo poeziju Antuna Branka Šimića, ne zato da je čitaju samo kao prisilnu lektiru nego kao svoj dnevnik, dnevnik napisan davno prije, za njih, da se u njoj prepoznaju i nađu svoje rješenje. S poezijom kakva je Šimićeva to će im biti mnogo lakše, lakše će čovječno „ići ispod zvijezda“.

Dodijeljene su nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicima. Dobitnik je ovogodišnje nagrade Antun Branko Šimić književnik Stijepo Mijović Kočan za djelo Bože moj. U ime Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne nagradu je uručio predsjednik DHK HB Ivan Baković.

Pjesnici su recitirali stihove nadahnute Šimićevim književnim stvaranjem. Učenici i profesori Glazbene škole Grude glazbenim umijećem uveličali su program. U prigodnom govoru Ljubo Grizelj istaknuo je posebnosti kulturno-književne manifestacije Šimićevi susreti i njezine značajke povezane s braćom Šimić. Naglasio je da su Šimićevi susreti najdugovječnija književno-kulturna manifestacija na grudskom području te su od iznimne važnosti za to područje i šire. Na završetku programa prisutni su mogli razgledati izložbu likovnih radova učenika osnovnih škola.

Vijenac 735

735 - 5. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak