Vijenac 735

Matica hrvatska

Noć knjige u Matici hrvatskoj, 25. travnja

Poezijom i komedijom u prostor slobode

Lucija Beljan

Noć knjige, koja se ove godine bavila propitkivanjem slobode i istraživanjem knjige kao prostora slobode, Matica hrvatska obilježila je programima svojih dvaju ogranaka – šibenskog i jaskanskog. Programi su osmišljeni u znaku 400. obljetnice rođenja velikog francuskog književnika Molièrea i 100. obljetnice rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica, Vesne Parun.


Predsjednica OMH u Šibeniku Zdenka Bilušić najavljuje lutkarsku predstavu djeci iz DV Različak / Snimila IDA HITREC

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku program Vesna i ja održava već drugu godinu zaredom motiviran zavičajnom vezanošću Vesne Parun za Šibenik, ali i time što je prva žena u hrvatskoj književnosti koja je kao slobodna umjetnica živjela po svome, slobodno i nekonvencionalno, isključivo od književnosti i za književnost. Prenijevši program u Zagreb u Matičinu su knjižaru Edita Vlahov i Katarina Simsig donijele akvarel slobode naslikan poezijom Vesne Parun. Povezanost slobode i kreativnosti kao prostora u kojima se rađaju nove ideje lutkarskom je predstavom, nastalom na predlošku pjesme Vesne Parun Tužno more, istražila Zdenka Bilušić, dugogodišnja članica UNIMA-e (UNion Internationale de la MArionnette) i ULUPUH-ove sekcije za lutke i maske i predsjednica Ogranka MH u Šibeniku. Predstavom je tu povezanost dočarala i djeci iz Dječjeg vrtića Različak. Mališani su u Matičinoj knjižari sa zanimanjem plovili morem kreativnosti i slobode zajedno s lutkama ribara i sirene.


Glumci Kazališta Škrabe izveli su ulomak iz predstave 101 dalmatiner

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom prostor slobode istražio je programom Molière živi i danas, promotrivši ga u kontekstu farse i komedije kojima se Molière koristio za kritiku društva.


Robert Kurbaša čita ulomke iz
Molièreove komedije Mizantrop

U program je čitanjem ulomaka iz Molièreove komedije Mizantrop uveo glumac Robert Kurbaša, a potom je predstavljena nakladnička djelatnost Ogranka, ponajprije knjige dramskih tekstova komediografa Nine Škrabea (člana predsjedništva Ogranka) Druga zvijezda zdesna, U Plavom podrumu i Zemlja Čudesa. O djelu Nine Škrabea i o knjigama govorili su Želimir Mesarić i Dubravko Jelačić Bužimski. Izvevši dijelove predstave 101 dalmatiner iz knjige Zemlja Čudesa kao posvetu Molièreu glumice i glumci Kazališta Škrabe donijeli su poseban ugođaj u Matičinu knjižaru. Poruke radosti i optimizma artikulirale su pjesnikinja Sonja Zubović svojom poezijom i Snježana Agostini predstavljanjem ekoprograma Aleja prvašića.

Knjige nam otkrivaju beskrajni prostor slobode i imaginacije, što nam je pokazala i ova Noć knjige ukazavši na to koliko je čitanje važno i potrebno za našu interakciju sa svijetom i s nama samima.

Vijenac 735

735 - 5. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak