Vijenac 735

Druga stranica, Matica hrvatska

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran susreo se s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, 27. travnja

Podrška Matici hrvatskoj

 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je 27. travnja predsjednika Matice hrvatske Miru Gavrana. Predsjednik Matice hrvatske izvijestio je predsjednika Hrvatskoga sabora o budućim aktivnostima tijekom svojeg mandata. U predstojećem razdoblju planira se intenziviranje izdavačke djelatnosti, organiziranje brojnih znanstvenih i stručnih skupova i jačanje ogranaka Matice. Kao jednu od najvažnijih aktivnosti Gavran je istaknuo skrb o hrvatskom jeziku te je upoznao predsjednika Sabora s inicijativom donošenja novog zakona o hrvatskom jeziku. Naglasio je kako takvu vrstu zakona već ima dvadeset država u Europi. 


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković
i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran  / Izvor: Hrvatski sabor

Predsjednik Hrvatskoga sabora pozdravio je najavljene aktivnosti i dao punu potporu radu Matice hrvatske i njezinu predsjedniku Miri Gavranu. Posebno je istaknuo važnost zaštite i očuvanja hrvatskoga kulturnog identiteta, nematerijalne kulturne baštine te hrvatskog jezika. Također je čestitao 180. obljetnicu osnutka najstarije hrvatske kulturne ustanove. 

Sugovornici su naglasili da se ove godine obilježava 175 godina od donošenja zaključka o uvođenju hrvatskoga kao službenog jezika u javnu uporabu, koji je na prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog donio Sabor 23. listopada 1847. Gordan Jandroković najavio je da će se Hrvatski sabor uključiti u obilježavanje te povijesne odluke.

Vijenac 735

735 - 5. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak