Vijenac 735

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Ana Marija ILIĆ


 

Što će budući naraštaji misliti o nama?

Hoće li nas pamtiti kao društvo koje je srušilo sve antičke ideale i tradicionalne vrijednosti te svojom ravnodušnošću utišalo sve revolucije za pravednije društvo? Svijet nam sve više postaje stranac, baš kao i likovima u predstavama koje će u svibnju u Zagrebu, Osijeku i Rijeci proživljavati sve ono što i sami osjećamo.

Jesmo li pokopali zadnji ideal?

E la nave va (I brod plovi) talijanski je film iz 1983. u režiji Federica Fellinija. Radnja filma smještena je u vrijeme uoči Prvoga svjetskog rata na kruzeru Gloria N. Na brodu se nalazi eklektična skupina koja putuje prema otoku na kojemu je rođena uzvišena operna pjevačica Edmea Tetua i na kojemu će se sukladno njezinim željama rasuti njezin pepeo.


Kadar iz filma E la nave va (I brod plovi)

Radnja se počinje komplicirati kada se na brod ukrcaju Srbi, izbjeglice koji su pobjegli iz svoje zemlje da bi se spasili od nadolazećeg rata. Sadržaj poznatog filma u dramu će pretočiti Talijanska drama riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca, a adaptaciju teksta i režiju potpisuje Igor Pison. Nakon dvije godine stanke nastavlja se Međunarodni festival malih scena u Rijeci. Festival će 3. svibnja otvoriti predstava zagrebačkoga HNK-a U agoniji, a publika će za nekoliko dana trajanja festivala gledati predstave riječkog HNK-a, Slovenskoga ljudskog gledališča iz Celja, Zagrebačkoga kazališta mladih, GDK-a Gavella, HNK-a u Splitu, Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda, beogradskog Ateljea 212, a festival će zatvoriti predstava Sjećaš li se Dolly Bell sarajevskog Kamernog teatra 55.

Ima li zlo opravdanje?

Posljednja je dramska premijera u osječkom kazalištu tragedija Fedra, koju je veliki dramatičar Jean Racine tematski preuzeo od grčkog tragičara Euripida. Fedra utjelovljuje dvije vrste heroina koje se nalaze u Racineovim tragedijama koje nikada prije nisu bile spojene. Pokreće je osjećaj čistoće i visoka moralna svijest, ali i nasilna strastvenost. Pričom o Fedri Racine vješto istražuje ljudsku prirodu i želju.

Koliko je vrijedan naš integritet?

Djelo Zločin na kozjem otoku nastalo je 1950. potaknuto poslijeratnom strašću za ispravljanjem svijeta umorna od nepravde. U drami upoznajemo tri osamljene žene. Agatu, sredovječnu udovicu koja je na lošem glasu zbog napuštanja muža, njezinu kćer Sylviju, odanu sjećanju na oca koji ju je napustio, te sluškinju Piju.



HNK u Zagrebu 18. svibnja postavlja novu dramsku premijeru

Njihov mir poremeti dolazak Angela, koji se poigrava sudbinama triju žena, svaku uspije zavesti i nakratko dade smisao njihovim životima. Na kraju Agata mora birati između tog uljeza koji ih je podijelio i tereta neovisnosti i integriteta. Paolo Magelli redatelj je predstave koje će se premijera održati 18. svibnja na daskama zagrebačkoga HNK-a.

Vijenac 735

735 - 5. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak