Vijenac 735

Matica hrvatska

DUBROVNIK  – NOVO IZDANJE NA ENGLESKOM JEZIKU

Imagologija renesansnog Dubrovnika

Ana Rajić

Znanstvena monografija The Myth of Dubrovnik prijevod je knjige s hrvatskog na engleski jezik autora Lovra Kunčevića. Autor istražuje načine na koje su renesansni Dubrovčani govorili o svom gradu-državi, odnosno različite slike Republike koje su stvorili. Ta je studija pokušaj da se napiše povijest dubrovačkoga govora o sebi, da se razumije kako su Dubrovčani predstavljali Republiku pred sobom i svijetom. Govor o vlastitoj zajednici – ili, strože rečeno, diskursi o urbanom identitetu – događao se u različitim kulturnim medijima. Dubrovčani su o Gradu, njegovu podrijetlu, republikanskim institucijama, društvenoj strukturi ili religijskoj pripadnosti progovarali u književnosti, historiografiji, diplomaciji, javnosti, zakonicima, ali i ritualima, likovnosti i arhitekturi.


Izd. Ogranak MH u Dubrovniku, 2022.

Rad u obzir uzima sve te manifestacije kolektivnog identiteta i analizira ih u dugom razdoblju između 14. i 17. stoljeća. Knjiga sadrži i bogatu bibliografiju. Objavljena je na hrvatskom jeziku 2015. u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku. Prijevod knjige na engleski jezik pruža bogatiju ponudu posjetiteljima Grada koji žele znati više o povijesti, diplomaciji i kulturi Dubrovnika.

Lovro Kunčević (Zagreb, 1979), nakon završetka Klasične gimnazije, upisao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Primatelj je Stipendije Grada Zagreba za odlične studente. Magistrirao je 2003. na fakultetu Central European University (CEU), odsjeku Department of Medieval Studies, obranivši rad pod naslovom The foundation myths of medieval Ragusa. Doktorirao je u travnju 2012. sa summa cum laude, također na CEU, s disertacijom naslovljenom The Myth of Ragusa: Discourses on Identity in an Adriatic City-State (1350–1600). Od 2016. radi kao znanstveni suradnik u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Primatelj je niza stipendija za dulje studijske boravke u inozemstvu na institucijama poput University College London (UCL), Università Ca’ Foscari di Venezia i Geisteswissenschaftliche Zentrum Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas (GWZO). Sudjelovao je u nekoliko međunarodnih projekata koje su organizirali Cambridge University, EUI i CEU. Dobitnik je nagrade Mirjana Gross za najbolju knjigu iz povijesti 2015. za monografiju Mit o Dubrovniku. Diskursi o identitetu renesansnoga grada (nagradu dodjeljuju Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu). Bavi se komparativnom poviješću diplomacije, ideja i institucija Dubrovnika i drugih novovjekovnih republika.

Vijenac 735

735 - 5. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak