Vijenac 735

Matica hrvatska

SAMOBOR  – SUSRETI SAMOBORSKIH MATIČARA

Haiku, glazba, matičarski susreti

Lada Lokmer

U ponedjeljak i utorak, 11. i 12. travnja u Galeriji Prica u Samoboru u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru te uz potporu Grada Samobora održana su dva koncerta 8. smotre samoborskih studenata glazbe. Prvi dan Smotre nastupili su violinisti Michael James Heaton i Ema Kalšan, violistica Rebeka Faith Heaton, klavirist Fabijan Košćak, harmonikaš Paulo Rušnov i flautistica Nikolina Hapač.


Ogranak MH u Samoboru održao je 21. travnja izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika ponovo izabran Gordan Črpić. Matičarski susret uveličali su predsjednik MH Miro Gavran, glavni tajnik Marijo Dominiković, gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, njezin zamjenik Petar Burić i Domagoj Puš u ime Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora. Na fotografiji slijeva: Petar Burić, Gordan Črpić, Petra Škrobot, Miro Gavran i Marijo Dominiković

U drugom dijelu Smotre nastupili su udaraljkaš Luka Ivir, klarinetisti Lucija Bošković, Ana Maria Klasan, Jan Plevko i Antonio Uremović te Samoborski kvartet klarineta u sastavu Filip Mikuša, Jan Plevko, Ana Maria Klasan i Ivo Tikvica. Novom je samoborskom komornom ansamblu nastup na 8. smotri samoborskih studenata glazbe bio debitantski, što govori o tome koliko je Smotra važan dionik kulturno-glazbenog života u Samoboru. I ove je godine bila vrlo dobro posjećena, što ne čudi s obzirom na to da slušateljima pruža priliku da čuju širok spektar instrumenata i umjetničkih osobnosti, dok su sami studenti visoko motivirani i uspješni u tome da pred domaćom publikom ostave najbolji mogući dojam, u čemu im potporu pruža i službeni korepetitor Smotre, ugledni klavirist Domagoj Gušćić.

Voditelj je smotre od njezina početka (2014) profesor violine Ivan Mužanić, voditelj Glazbenog odjela Ogranka MH u Samoboru.

U Gradskoj knjižnici u Samoboru održani su 29. samoborski haiku susreti Darko Plažanin. Samoborsko tradicionalno okupljanje pjesnika orijentiranih pisanju haiku-stihova započelo je davne 1992, na inicijativu pok. Darka Plažanina i njegovih suradnika. Na susretima sudjeluju haiku-pjesnici iz raznih dijelova Republike Hrvatske i inozemstva. U ime Gradske knjižnice Samobor nazočne je pozdravila ravnateljica Mirjana Dimnjaković, a u ime Ogranka Lada Lokmer, zahvalivši Knjižnici na dugogodišnjem gostoprimstvu te Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji na potpori u provođenju manifestacije, najavljujući u 2023. 30. obljetnicu održavanja. Susrete je vodio Ivo Markuin, navodeći da se u ovogodišnjem zborniku haiku-stihovima predstavilo šezdeset i pet autora (sa šest kontinenata) te trideset i jedan domaći autor.

Milan Žegarac Peharnik govorio je o dosad objavljenim zbornicima haiku-susreta. Podsjetio je i na deset strogih pravila haikua kojih se potrebno pridržavati pri pisanju.

Na ovogodišnjem Susretu svojim su se haiku-stihovima predstavili: Mihovila Čeperić-Biljan iz Rijeke, Ivan Ivančan, Nina Kovačić i Tomislav Maretić iz Zagreba, Ivo Markulin, Vlasta Mažuranić, Milan Žegarac Peharnik, Karmen Jurčević i Zvonko Jurčević iz Samobora i Franjo Ordanić iz Oroslavja. U glazbenom dijelu programa nastupila je Lucija Bošković (klarinet). 

Vijenac 735

735 - 5. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak