Vijenac 735

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara JURKIĆ SVIBEN

Premijera baleta Romeo i Julija u Rijeci

U koreografiji svjetski poznate plesačke i koreografske zvijezde Jiříja Bubeníčeka i na temperamentnu i osebujnu glazbu Sergeja Prokofjeva u izvedbi Riječkoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Valentina Egela 27. travnja s velikim uspjehom premijerno je izveden balet Romeo i Julija. Spoj povijesti i suvremenosti dojmljivo je ostvarila dramaturginja i kostimografkinja Nadina Cojocaru, dok je ambijentalnu scenografiju riječkoj publici donijela Aleksandra Ana Buković.


Romeo i Julija
na baletnoj sceni HNK I. pl. Zajca u Rijeci

Svi su umjetnici i suradnici na predstavi bili vidno inspirirani snažnom, ali istovremeno nježnom, kontrastnom Prokofjevljevom glazbom. Postava i dojmljiva glazba posebno su impresionirali mlađe gledateljstvo koje u suvremenim uprizorenjima pronalazi univerzalne vrijednosti i time uviđa potrebu za umjetnošću i kulturnim osvješćivanjem.

Tjedan glazbe za djecu i mlade HGM-a

Program se zajednički organizira svakog proljeća od 2005. sa svrhom senzibilizacije djece i mladih za umjetničku glazbu. Tako je ove godine 26. travnja u velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i samom dvoranom izvedeno djelo Gustava Holsta Planeti. Izvedbom je dirigirao maestro Tonči Bilić, a svijetom planeta vodio je mlade slušatelje Ante Radonić, astronom i dugogodišnji voditelj Planetarija zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Hrvatska glazbena mladež najavljuje završetak školske godine sa još dva koncerta u okviru ciklusa Mladi za mlade kojima predstavlja mlade darovite glazbenike, i to 3. svibnja pijanisticu Miju Pečnik, nositeljicu HGM-ove 33. nagrade Ivo Vuljević za najbolja postignuća te 7. lipnja pijanista Ivana Petrović-Poljaka, predstavnika Hrvatske na 20. Euroviziji mladih glazbenika. Oba će se koncerta održati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.

Zvuci Oktogona – ulične izvedbe najpoznatijih klasičara

U suradnji Turističke zajednice grada Zagreba i Zagrebačkih solista u zagrebačkom Oktogonu, koji spaja Cvjetni trg s Ilicom, 20. ožujka točno u podne, glazbom se slavio rođendan velikoga Johanna Sebastiana Bacha. Cilj je projekta Zvuci Oktogona vrhunsku umjetničku glazbu približiti građanima i posjetiteljima.


Zagrebački solisti u Oktogonu

U svrhu razvoja kulturnog turizma i pozicioniranja Zagreba kao turističke destinacije Turistička zajednica (što je izrazito pohvalno!) prepoznaje kulturne sadržaje, posebno one glazbeno-umjetničke. Zvuci Oktogona održat će se tri puta u godini, a proljetno je izdanje tematski započelo s glazbom najvažnijeg predstavnika baroka, dok je 29. travnja središtem Zagreba odzvanjala glazba operetnog majstora Franza Léhara, tijesno vezana za hrvatski kulturni prostor. Romantičan ugođaj priredit će hrvatski glazbenici 15. svibnja s djelima Petra Iljiča Čajkovskog. Kultura za duhovno obogaćivanje dostupna svima!

Vijenac 735

735 - 5. svibnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak