Vijenac 734

Matica hrvatska

Valpovo  – obilježavanje 50. obljetnice Ogranka

Okosnica kulturnog života u Valpovštini

Stjepan Najman

Nakon višekratnog odgađanja svečanog obilježavanja 50 godina od veličanstvene osnivačke skupštine Ogranka MH u Valpovu 3. travnja održano je u Centru kulture Matija Petar Katančić u Valpovu.

U nazočnosti brojnih Valpovčana i gostiju skup je otvorio predsjednik Ogranka Ivan Tonković citiravši grofa Draškovića: „Najpoglavitija svrha društva našega jest: nauku i književnost u našem narodnom jeziku rasprostranjivati i priliku mladeži našoj dati da se domorodno izobrazi. Ovamo najviše spada utištenje knjiga za priličnu cijenu.“ Dodao je kako je to i danas, u godini kada Matica slavi 180 godina postojanja, aktualno. Na tom tragu djeluje i Ogranak MH u Valpovu. U osvrtu na protekle godine djelovanja naglasak je stavljen na nakladničku djelatnost – od 1995. do danas objavljeno je 40 naslova knjiga i 26 svezaka Valpovačkog godišnjaka.

Za jubilej valpovačkog ogranka pripremljena je povjesnica Ogranak Matice hrvatske u Valpovu 2001. – 2020. koju je pripremio tajnik ogranka Stjepan Najman. Knjiga se nadovezuje na identičnu, koja prikazuje rad od osnutka 1971. do 2001. Prvi dio kronološki donosi rad Ogranka, a drugi je posvećen Valpovačkom godišnjaku, čiji je jubilarni, 25. broj izašao još 2020. Također je donesena bibliografija članaka iz 25 brojeva Godišnjaka.

O povjesnici i o Valpovačkom godišnjaku govorio je Dinko Župan pohvalivši rad uredništva te je istaknuo vanjske suradnike, autore tekstova: Damira Stanića, Zdravka Pavlovića, Ljerku Perči, Darka Grgića i Zdravka Birovljevića. Skup je pozdravio i gradonačelnik Matko Šutalo čestitavši valpovačkim matičarima jubilej. Obećao je dalju potporu te predao zahvalnicu u ime Grada Valpova.

Predsjednik je uručio zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama. Posebnu zahvalnicu dao je Stjepanu Najmanu za „poseban doprinos osmišljavanju i oblikovanju izdanja Ogranka u Valpovu te dugogodišnji rad na poslovima tajnika Ogranka“. Nisu zaboravljeni ni svi dosadašnji predsjednici: Ivan Canecki, Ivo Orlić, Ivan Bogović, Petar Lagator i Ivan Tonković.

Vijenac 734

734 - 21. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak