Vijenac 734

Likovna umjetnost

Likovan umjetnost – izdvajanje

Vanja Babić

Izložbena raskoš Venecije

Vrijeme je Bijenala i Venecija se još jednom potrudila biti jednom od trenutno najatraktivnijih, ako ne i najatraktivnija, izložbena destinacija u svijetu.

 


Unutrašnjost Arsenala /
Izvor stranica La Biennale Arte

To, dakako, podrazumijeva obilje zanimljivih izložbi što traju usporedo s Bijenalom, koji se po već ustaljenu običaju i ove godine sastoji od nacionalnih prezentacija s jedne te središnje tematske izložbe u koncepciji ovogodišnje glavne kustosice Cecilije Alemani s druge strane. Spomenimo tek neke od tih izložbi (s mjestima njihova održavanja) koje svim ljubiteljima suvremene umjetnosti doista moraju ulijevati strahopoštovanje: Anselm Kiefer u Duždevoj palači; Anish Kapoor u Akademiji; Marc Quinn u Arheološkom muzeju; Markus Lüpertz u Palači Loredan; Marlene Dumas u Palači Grassi; Yves Klein, Alberto Burri, Yves Arman, Jannis Kounellis, Pier Paulo Calzolari i Claudio Parmiggiani okupljeni u koncepciji pod naslovom On Fire u Fondaciji Cini… I kako onda detaljno i u miru razgledati Bijenale sa svim njegovim popratnim sadržajima? Srećom, Venecija nije daleko! Ovogodišnji Bijenale otvoren je do 27. studenoga.

Sabina Mikelić u prostoru za suvremenu umjetnost Apoteka

Radovima u Apoteci objedinjenim naslovom Između hrvatska umjetnica s nizozemskom adresom Sabina Mikelić nastavlja istraživati mjesta kojima pripada.

Ovaj put to čini u suradnji s terapeutkinjom i spisateljicom Aidom Bagić, ulazeći u introspektivni proces emotivnog propitivanja pojmova koji ju vežu za „njezina“ mjesta. U njezinu pristupu toj problematici krave označavaju autoričin novi (nizozemski) životni prostor, dok masline predstavljaju simboličku poveznicu s njenim Rabom. Ključ za iščitavanje Sabinina videa nalazi se – kako to naslov izložbe i sugerira – negdje između. Izložba je otvorena do 13. svibnja.


Ivan Šeremet u Galeriji Vladimir Bužančić

U Galeriji Vladimir Bužančić izložbom pod naslovom Ni me stra nakon duljeg vremena zagrebačkoj se publici predstavlja slavonski umjetnik Ivan Šeremet. Ovaj uvijek zanimljiv autor u svojim radovima i performansima već pola stoljeća promišlja prostor i vrijeme u kojem živi, i to ponajprije iz osobne perspektive.

Riječ je o umjetniku univerzalne poetike realizirane u lokalnom odnosno perifernom kontekstu, problemski utemeljene s naglašenim osjećajem za humor i (auto)ironiju. Izložba se može pogledati do 18. svibnja.

Vijenac 734

734 - 21. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak