Vijenac 734

Kolumne

POZITIVA – Marija Živković, autorica izložbe

Braća Seljan ponovno u Južnoj Americi

Izložba Etnografskog muzeja Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi gostuje u Paragvaju, Čileu, Peruu i Brazilu

-

Etnografski muzej u Zagrebu čuva vrijednu ostavštinu Karlovčana Mirka i Steve Seljana, koji su svoj životni poziv putnika i istraživača započeli na samu kraju 19. stoljeća. U Etiopiji su proveli tri godine u službi cara Menelika II, koji ih je imenovao guvernerima južnih etiopskih provincija.

Potom odlaze u Južnu Ameriku, gdje su deset godina istraživali prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država angažirale su ih za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka. Nakon provedene ekspedicije vladama su slali vlastoručno izrađene geografske karte i izvještaje s preporukama za izgradnju putova. Plovili su velikim rijekama, poput Paranapaneme, u čamcima na vesla, više puta prešli su Ande, dokumentirali veličanstvene slapove Guaira koji danas više ne postoje zbog izgradnje hidroelektrane, istraživali deltu Amazone, organizirali prihvat ranjenika tijekom revolucije u Mato Grosso, i još mnogo toga doživjeli i zabilježili.


Otvaranje izložbe u Paragvaju; /

Mirko pogiba 1913. tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais, gdje umire 1936. godine.

Braća Seljan zajedno su putovala i radila četrnaest godina, tijekom kojih su održali brojna predavanja, objavili mnogo članaka i nekoliko knjiga te snimili vrijedne fotografije. U domovinu su slali i predmete iz Etiopije i Južne Amerike nastojeći svojim sugrađanima približiti ljude i kulture s kojima su se susretali tijekom putovanja.


Izvor Etnografski muzej u Zagrebu

Etnografski muzej kontinuirano nastoji širiti znanje o ovim iznimnim ljudima. Primjerice, digitalizirana ostavština braće Seljan dostupna je javnosti putem mrežne stranice (bracaseljan.emz.hr) od 2017, a godinu poslije predstavljena je i izložba Braća Seljan kroz prašume i pustinju.

Sljedeći korak bio je predstaviti rad braće Seljan u Južnoj Americi. Seljani su intenzivno radili na povezivanju s hrvatskim, i ostalim slavenskim, iseljenicima te su s njima ostvarivali i poslovne suradnje. Danas je njihova ostavština zanimljiva novim generacijama hrvatskih iseljenika, ali budi interes i kod istraživača lokalne povijesti. Jedan od primjera je Gustavo Glavinich, arhitekt hrvatskih korijena iz Asuncióna. Baveći se poviješću svoga grada naišao je na vrijedne fotografije braće Seljan koje nadopunjavaju znanje o povijesti grada s početka 20. stoljeća, kada su braća Seljan boravila u njemu. Potom je njegov kolega s Arhitektonskog fakulteta objavio fotografije koje su Seljani snimili u Paragvaju u monografiji o tradicijskom graditeljstvu naroda Guaraní.

Glavinich je još 2019. namjeravao predstaviti izložbu o braći Seljan u Asunciónu tijekom 6. susreta hrvatske dijaspore u Južnoj Americi, u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore kojoj je on predsjednik. Zbog pandemije to se ostvarilo tek u ožujku 2022, čime je započelo gostovanje izložbe Etnografskog muzeja u Južnoj Americi. Naime, na inicijativu Ranka Vilovića, veleposlanika RH u Brazilu, i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, izložbom Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi obilježit će se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske tijekom 2022. Gostovanje je planirano, uz Paragvaj, u Čileu i Peruu te u tri grada u Brazilu.

U Brazilu je prvo otvaranje planirano 14. lipnja u Ouro Pretu, gdje je živio i umro Stevo Seljan. Gradonačelnik Angelo Oswaldo de Araújo Santos ponudio je Viloviću pokroviteljstvo izložbe i dao na raspolaganje krasan izložbeni prostor u središtu grada. Prilikom otvaranja namjeravamo okupiti Stevine potomke. Dolazak je potvrdio Janko Seljan, jedini živući Stevin sin. Očekuje se, između ostalih, i dolazak Daniela Brage, Stevina praunuka i unuka Stevine najstarije kćeri Zore. Zora Seljan bila je brazilska književnica, teatrologinja, novinarka, kazališna kritičarka i autorica više kazališnih komada. Njezin zanimljiv život zainteresirao je Milana Puha sa Sveučilišta u São Paulu, koji će održati predavanje o njezinu radu u Museu da Inconfidência u Ouro Pretu. Izložba će potom gostovati u São Paulu i Curitibi.

Likovni postav izložbe potpisuju Iva Hrvatin i Marita Bonačić, koje su odlično odgovorile na zahtjev da izložba bude ekonomična, prilagodljiva različitim izložbenim prostorima i transportu na velike udaljenosti. Nadamo se da će izložba uspješno prevaliti te udaljenosti i pobuditi dalji interes za braću Seljan.

Vijenac 734

734 - 21. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak