Vijenac 733

Matica hrvatska

LIPOVLJANI – DANI JOSIPA KOZARCA

Šetnja Kozarčevim šumama

Melita Lenička

U Lipovljanima su 18. ožujka održani osmi Dani Josipa Kozarca, s dvije godine pauze zbog pandemije izazvane koronavirusom. Započeli su otvaranjem izložbe fotografija Šuma okom šumara u prostoru lipovljanske Narodne knjižnice i čitaonice. Izložene fotografije prikazuju okolne šume u raznim godišnjim dobima, bogatstvo i raznovrsnost biljnih vrsta i ugođaja šumskih predjela kojima je svojedobno koračao i sam Kozarac.

Otvorena je Spomen-soba Josipa Kozarca, koji je deset godina, od 1885. do 1895, upravljao Šumarijom Lipovljani. Citatom iz Kozarčeva zapisa o slavonskoj šumi Josip Lenička, učenik OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima, podsjetio je prisutne da je Kozarac bio i pisac i šumar, a prisutne su pozdravili Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora, Marita Štelma, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća i predsjednica Ogranka MH u Lipovljanima Tatjana Dlouhi, koja je naglasila: „Otvaranje spomen-sobe u ovako lijepu i dostupnu prostoru Narodne knjižnice i čitaonice svakako je važan korak u kulturnom životu lokalne zajednice. OMH u Lipovljanima uključit će se u promociju ovog postava kroz književne susrete, promocije knjiga, znanstveno-stručne skupove te suradnju, posjete i nagrađivanje najuspješnijih učenika naše OŠ Josipa Kozarca.“ Nakon otvaranja izložbe održan je znanstveno-stručni skup u okviru Dana Josipa Kozarca s temama iz šumarstva. Pozdravnu je riječ uputio Josip Krajči.


Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima

Zahvalu za nastavak organizacije prisutnima je uputio i Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani. Na skupu su izlagali: prodekan za znanost i poslijediplomske studije Stjepan Mikac s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb, Anica Bilić, upraviteljica centra HAZU u Vinkovcima te Sanja Jukić, prodekanica za nastavu Filozofskog fakulteta iz Osijeka. Skup je pozdravila i Marija Kušmiš, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje. Potporu i sudjelovanje u budućim skupovima obećao je i Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. O pokretanju Dana, uključivanju Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Filozofskog fakulteta i Osijeka govorila je Ljiljana Kolenić. Nakon uvodnog dijela Filip Šneler, Davor Varga i Vjekoslav Amreil održali su izlaganja s temom Novi izazovi gospodarenjem šumama na području Lonjskog polja. Stručne radove prezentirali su i studenti Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu koje je Općina Lipovljani nagradila: Karla Agičić, Hrvoje Letvenčuk i Ivan Juraj Čehulić.

Skup se nastavio predstavljanjem zbornika Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima s radovima predstavljenim u prvih sedam godina održavanja skupa. Zbornik je izdao osječki Filozofski fakultet, a o njemu je govorila Stephanie Jug, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju. O nastajanju i tiskanju zbornika govorile su i Ljiljana Kolenić te Anica Bilić, kao jedna od recenzentica Zbornika, članica uredništva i autorica rada.

Na kraju je predstavljena knjiga Ekologija, obnova i zaštita poplavnih šuma Posavine Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, i najavljeni idući susreti što će biti posvećeni temama iz književnosti koje će pripremiti partneri s Filozofskog fakulteta u Osijeku.


Vijenac 733

733 - 7. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak