Vijenac 733

Matica hrvatska

DONJI MIHOLJAC – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Oživljavanje zaboravljene Slavonije

Zrinka Jurčević

Književni prvijenac pjesnikinje Sandre Kopić Duša puna Slavonije predstavljen je 19. ožujka u velikoj vijećnici dvorca Mailath u organizaciji Ogranka MH u Donjem Miholjcu, nakladnika zbirke.


Marija Rašić, Sandra Kopić i Zdravko Živković

Knjiga je to pjesništva pisana šokačkim dijalektom Podravskih Podgajaca, mjesta u blizini Donjeg Miholjca. „Sandra piše pjesme na govoru koji, nažalost, nestaje… ova zbirka pjesama na šokačkoj ekavici prilika je da počnemo više promišljati o svojim vrijednostima“, istaknuo je Ivan Vlahović, predsjednik Ogranka te ujedno pozvao sve prisutne da na bilo koji način čuvaju tradiciju kako ne bismo izgubili identitet. Zdravko Živković govorio je o njezinoj poetici: motivi i teme pjesama vezani su uz davnu, pomalo zaboravljenu Slavoniju, koju pjesnikinja oživljuje starinskim riječima i time približava čitateljima vremena u kojima priziva prašnjave sokake, bašće, njive i polja, miris starih krušnih peći…

Sandrino stvaralaštvo započelo je prije sedam godina i, kako kaže, sasvim slučajno otkrila je pjesnika u sebi, radeći s djecom u školi (učiteljica je razredne nastave), što ju je između ostalog potaknulo na oblikovanje izvannastavne aktivnosti znakovita imena Čuvari tradicije. Zajedno sa svojim „čuvarima“ njeguje šokački govor stvarajući i pišući pjesme. Čuli smo i učenike koji su kazivali pjesme. Svoj rad pjesnikinja veže i uz rad KUD-a u Podravskim Podgajcima. Zanimljivo je istaknuti da Sandra nije izvorni govornik, nego je radeći i živeći u novoj sredini polako usvajala izražavanje na dijalektu koji je okružuje. Pritom su joj pomogli stariji govornici Podravskih Podgajaca. Neke su njezine pjesme i uglazbljene. Članovi KUD-a otpjevali su pjesmu Kad dojdeš u naš kraj, za koju je glazbu napisala Milica Kolar.

Pjesnički radovi mogu se naći i u digitalnom obliku. Često objavljuje za FB stranicu Šokačka reč, ali i ima i vlastiti videokanal sa snimcima govora slavonskoga kraja.

Bila je to večer ispunjena Slavonijom, njezinom ljepotom i vrijednostima, večer koja potiče na razmišljanje koliko i kako čuvamo svoju tradiciju.

Vijenac 733

733 - 7. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak