Vijenac 733

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja Babić

IVANA DRAŽIĆ SELMANI U GALERIJI UMJETNINA U SPLITU

U Galeriji umjetnina u Splitu u tijeku je izložba dubrovačke akademske slikarice i multimedijske umjetnice Ivane Dražić Selmani.


Izvor Galerija umjetnina u Splitu

Autorica ovoga puta izlaže ambijentalnu instalaciju pod naslovom Horizonti bliskosti, tematizirajući pojam horizonta kao crte razgraničenja koja je u zbilji, zapravo, neodrediva, ali je pogled na nju neizbježan te – u dubrovačkom prostoru – specifičan. Ivana se horizontom kao temom bavi unatrag nekoliko godina, a u Galeriji umjetnina postavljena instalacija reducirana je varijanta monumentalne instalacije Horizont sjećanja izložene 2020. u  dubrovačkoj Sponzi, ovoga puta svedene na svojevrsnu kombinaciju ishodišnog rada Na Dančama iz 2013. te rada Horizont iz 2018. Izložba je otvorena do 30. travnja.

PANEL O SKUPLJANJU SUVREMENE UMJETNOSTI U GALERIJI KRANJČAR

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar 12. travnja održat će se panel o skupljanju suvremene umjetnosti. Panel će moderirati Daria Darmaniyan, stručnjakinja za komunikacije i kreativne strategije s londonskom adresom. Na panelu će biti riječi o tome što privlači i oduševljava kolekcionare suvremene umjetnosti, kao i o motivima, razlozima i prednostima skupljanja umjetnosti. Publici će se predstaviti sustav suvremenog umjetničkog tržišta te naglasiti ključna uloga galerija u tom sustavu, a razmijenit će se i ideje kako početi stvarati vlastitu umjetničku zbirku. Daria Darmadiyan radila je za Sotheby’s, Christie’s i Sutton, a proteklih šest godina bavi se komunikacijama i kreativnom strategijom u sektoru umjetnosti i kulture. Ostvarila je suradnju s mnogim privatnim kolekcionarima, filantropima, kolekcionarima digitalne umjetnosti te onima s javno izloženim velikim zbirkama. Uzevši u obzir činjenicu da organizirano tržište umjetnina u Hrvatskoj gotovo da i ne postoji, neprijeporno je riječ o hvalevrijednoj inicijativi jedne od najvažnijih privatnih galerija u Hrvatskoj.

ORSAT FRANKOVIĆ I DIZAJNERSKI STUDIO FLOMASTER U HDD GALERIJI

HDD galerija nastavlja kontinuirano predstavljati odlično osmišljene izložbene projekte.


Izvor HDD

Ovaj put riječ je o izložbi Orsata Frankovića pod naslovom Stvaranje mjesta, koja donosi radove nastale tijekom proteklih dvadesetak godina u rasponu od plakata, preko oblikovanja knjiga do ambalaže i poštanskih maraka. Izložba na zanimljiv način uspostavlja relaciju između grafičkog dizajna s jedne te stvarnih ili imaginarnih mjesta, gradova i pejzaža s duge strane, ali također apstraktnih pojmova poput  ideje doma, pripadnosti, bliskosti odnosno distance. Kustos je Marko Golub, a izložbu se može posjetiti do 15. travnja.

Vijenac 733

733 - 7. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak