Vijenac 733

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Leon ŽGANEC BRAJŠA


 

Teatar Gavran u Augsburgu i Dubrovniku

Teatar Gavran, neumorna kazališna radionica posvećena izvedbama dramskih tekstova Mire Gavrana, nastavlja rad na gostovanjima i izvozu, što je s godinama postao zaštitni znak kazališta omiljena kod publike.


Nova predstava Teatra Gavran Na kavici u podne

Tako se tijekom ožujka (od 17. do 19. proteklog mjeseca) u Augsburgu u Njemačkoj održao 13. Gavranfest s predstavama nastalima po tekstovima Mire Gavrana, a u produkciji, uz „kućni“ autorov Teatar Gavran još tri kazališta iz Njemačke i Rumunjske. Gavranfest, taj, kako se redovito ističe, jedini autorski festival aktivnoga hrvatskog dramatičara u inozemstvu, odvija se na više lokacija te je postao prepoznatljiv izvozni proizvod estetike kazališta koja spaja popularnost kod publike s konzistentnom, pouzdanom produkcijom. S druge strane, Teatar Gavran nastavlja gostovanja i u Hrvatskoj, pa se tako njihova nova predstava, Na kavici u podne, mogla vidjeti 25. i 26. ožujka u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Slijede izvedbe u Lisinskom 22. IV. i 13. V.

Dvije strane Mediterana u Nikolićevoj Buri

Bura, autorski projekt redatelja i glumca Romana Nikolića i dramaturginje Dorotee Šušak, praizveden je u zagrebačkom Teatru &TD 8. ožujka. Iako ne bez slabosti u oblikovanju pojedinih prizora, Bura, oslonjena na prepoznatljivu estetiku redatelja, tematizira aktualnu i bitnu temu – migrantsku krizu, dolazak migranata na obale mediteranskih država, koje se istovremeno predstavljaju kao turističke destinacije i mjesta očuvana specifičnog, nadaleko cijenjena mediteranskog načina života („Mediteran kakav je nekoć bio“, glasi, između ostalog i jedan od zvučnijih hrvatskih turističkih slogana), ali su i mjesta često nevidljivih ljudskih patnji i stradanja.


Bura /
Snimio Sanjin Kaštelan

U predstavi sudjeluje i Semih Adigüzel, student prava podrijetlom iz Turske, čije je migrantsko iskustvo, ali i scenska pojava, osobita vrijednost ove predstave. Bura je ponovno na rasporedu 23. i 24. travnja.

Gavella se, s početkom nove sezone, vraća kući

Obnova i rekonstrukcija zgrade Gradskoga dramskog kazališta Gavella u Zagrebu, koja uključuje i izgradnju druge, male scene teatra u Frankopanskoj, izvorno je otvorena još 2017. Od tada, u ponešto tipičnoj priči, koja bi u fikciji teško bila plauzibilna, ali se ipak dogodila u stvarnosti, dogodila se propast izvođača, kašnjenja, a potres je dodatno oštetio objekt, koji je morao biti potpuno zatvoren, tako da kazalište već neko vrijeme nastupa u gostima, ponajprije u trešnjevačkom CeKaTe-u te na Sceni Travno. Rezultiralo je to zanimljivim, pomalo prinudnim izlascima kazališta iz središta grada na periferiju, u kvartove, što je praksa s kojom bi svakako trebalo nastaviti, no ne u potpunosti na račun matične dvorane Gavelle. Dvije godine od kobnoga 22. ožujka 2020. zagrebačka je gradska uprava najavila kako je obnova Gavelle pri kraju te će to kazalište biti spremno za povratak u svoju zgradu najesen, na početku sljedeće sezone. Ostaje nada da će obećanje ovaj put biti ispunjeno, bez novih prolongacija i kašnjenja.

ISPRAVAK – U Vijencu u br. 732 omaškom je objavljena fotografija kazališne predstave iz Požege kao ilustracija kritike predstave S. Tomaš / M. Fumić, Guslač od marcipana, red. D. Ruždjak Podolski, HNK u Osijeku. Ovim se putem ispričavamo na propustu. (Uredništvo)

Vijenac 733

733 - 7. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak