Vijenac 733

Glazba

POZITIVA 

Glazbeno umrežavanje Dalmacije

Karmen Širović

U okviru Dalmatinskog ciklusa kreira se novi program i razmjena gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u Zadru, Splitu i Dubrovniku

-

Suradnje često iznjedre svježe, kvalitetne i poletne ideje, a dokaz je i Dalmatinski ciklus, inicijativa Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim se kreira novi program i razmjena gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u navedenim gradovima.

Spltski virtuozi

Decentralizacija glazbenog života, potreba za cjelosezonskom organizacijom glazbenih i kulturnih događaja na području uz Jadran, poticanje razvoja publike te lokalnih ansambala, koji su ujedno programski nositelji, ciljevi su navedenoga projekta koji je privukao i pozornost Ministarstva kulture i medija na posljednjem natječaju za dodjelu financijskih sredstava. Grad pod Marjanom u tom kontekstu predstavljat će Splitski virtuozi, komorni ansambl koji djeluje pod umjetničkim vodstvom violista i profesora na UMAS-u Wladimira Kossjanenka, a osnovala ga je 2012. udruga Artemis. „S obzirom na to da svaki od gradova ima svoj orkestar koji ga predstavlja, željeli smo ovim projektom pomoći i potaknuti rad lokalnih glazbenika. Splitski virtuozi jedan su od rijetkih komornih ansambala koji radi u Splitu pa su se u ovoj suradnji nametnuli kao logičan izbor.“, ističe v. d. Hrvatskog doma Split Marin Kaporelo te naglašava da se isplati investirati u Splitske virtuoze, koji bi mogli odgovoriti na buduće potrebe splitske dvorane pri osmišljavanju programa koji bi zahtijevali orkestralnu suradnju. Nadodaje i da je cilj projekta razmjena iskustava, umrežavanje, povezivanje i zajedničko djelovanje pa u budućnosti možemo očekivati i širenje Dalmatinskog ciklusa na neke druge lokacije, među kojima se kao najlogičniji partner nameće Šibenik. Ideja je toliko logična da se zapitate: Kako se netko toga nije prije sjetio! Osim što je financijski isplativa, skinula je mali dio tereta s leđa lokalnih glazbenika koji često muku muče s birokracijom i natječajima, a djelić tog „poklonjenog“ vremena sada mogu iskoristiti isključivo za osmišljavanje i oblikovanje programa te izvedbi.

Dubrovački simfonijski orkestar / snimio Željko Karavida

Ako je ideja negdje tinjala i prije, tek se u posljednje vrijeme stvaraju institucionalni i prostorni okviri koji bi takve suradnje mogli i iznijeti. Naime, Koncertni ured Zadar osnovan je 2014, Hrvatski dom Split tek 2020, dok Dubrovački simfonijski orkestar, unatoč zavidnu stažu koji teče još od 1924, još nema prostorne mogućnosti za koncerte u zimskim mjesecima. Dubrovački koncerti Dalmatinskog ciklusa održat će se tako u Kneževu dvoru prije nego što niske temperature okuju prste glazbenika i naruše udobnost publike. Ususret stotoj obljetnici dubrovački simfoničari izići će iz okova zidina i otputovati ka susjednim gradovima, ali u ponešto reduciranu sastavu kako bi se odgovorilo na karakteristike splitske i zadarske koncertne dvorane. Kojim se sve uspjesima mogu pohvaliti, navodi njihov ravnatelj Damir Milat: „Već desetljećima DSO surađuje s velikim brojem najvećih svjetskih glazbenih umjetnika. Uspješno smo predstavljali hrvatsku kulturu na mnogobrojnim turnejama po SAD-u, Indoneziji i većini europskih država. Zadnjih godina DSO organizira više međunarodnih glazbenih festivala koji kvalitetom pariraju ostalima u RH. No prostora za napredovanje ima napretek. Osim zapošljavanja nekoliko kvalitetnih glazbenika u gudačkoj sekciji, potrebna nam je koncertna dvorana za nastupe i probe te veća zastupljenost u programu Dubrovačkih ljetnih igara.“

Zadarski komorni orkestar

Zadarski komorni orkestar također se nametnuo kao logičan predstavnik Donatova grada, a ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković ističe i zašto: „Zadar se može pohvaliti jednim od najboljih orkestara u regiji u koji s velikim žarom i zadovoljstvom dolaze svirati sjajni glazbenici ne samo iz Hrvatske nego i iz drugih dijelova Europe. Njih svojom karizmom privlači šef dirigent Ivan Repušić, koji je izrastao u velikog kulturnog ambasadora Hrvatske. U ulozi počasnoga koncert-majstora je Roman Simović, prva violina Londonskoga simfonijskog orkestra, a redovito nam gostuju i drugi istaknuti solisti svjetskoga glasa. Orkestar je tijekom godina gostovao u Austriji, Francuskoj, Španjolskoj i na hrvatskim glazbenim festivalima, no sigurno je da ansambl takve kvalitete zaslužuje mnogo veći broj gostovanja.“ Koncerti u sklopu Dalmatinskog ciklusa održat će se od listopada do prosinca 2022, a svaki mjesec obilježit će jedan od izvođača u sva tri grada. Autonomija ansambala pri izboru koncertnih programa ipak krije jednu poveznicu, a to je promocija hrvatskih skladatelja, pa će se na svakom koncertu moći poslušati jedno takvo djelo. Uz Zadarski komorni orkestar nastupit će saksofonist Nikola Fabijanić, čiji je album Koncerti za saksofon i gudače, nastao u suradnji s Acoustic Project Strings te u produkciji Krešimira Petra Pustičkog, netom osvojio Porin u kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe. Ostale programske detalje ipak ćemo ostaviti u tajnosti kao jesensko iznenađenje publici!

Vijenac 733

733 - 7. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak